Iced Earth



Nu när Iced Earth är klara för Sweden Rock Festival 2011. Kan vi dyka ner i historien bakom Iced Earth.
Iced Earth historia börjar i nordöstra, Indiana, U.S.A. där en ung Jon Schaffer introduceras till de legendariska hårdsrocksbanden KISS, Black Sabbath, Blue Öster Cult och Alice Cooper av sin storasyster. Elva år gammal tar hans far med honom på en KISS konsert Jon blir fullkomligt överkörd av musiken och showen. Genom KISS får han en livslång förbannelse att med en obeveklig och kompromisslös vilja pressa sina talanger till de yttersta gränserna och skriva låtar värda namnet.

 

Jon levde en ganska vild ungdom i Indiana kulmen nås när hans vän dör i en motorcykel olycka. Endast 16 år gammal beger sig Jon hela vägen ner till Tampa Bay, Florida i en skrotbil som även fick vara hans provisoriska hem. Där livnär han sig på brödjobb och på nätterna repar han med sitt band Purgatory efter många medlemsbyten fästs demon "Psycotic Dreams" som blev starten för Iced Earth. Den självbetitlade debuten kom 1990 med Gene Adam på sång som fick sparken inför uppföljaren då han vägrade ta sånglektioner. In kom John Greely på sång "Night of the Stormrider" är ett koncept album om en man som känner sig förråd av religion och vänder den ryggen och blir ett verktyg för ondskans makter..



Inför "Burn Offerings" kom en ny sångare vid namn Matt Barlow in och den klassiska sättningen för Iced Earth var klar, du kan vältra dig i Matt Barlow här. Året efter 1996 var det dags för "The Dark Saga" och Iced Earth tar yttligare ett steg upp i karriären.
Med "Something Wicked This Way Comes" har vi något som kan liknas vid en Iced Earth klassiker här gör bandets maskot Set Abominae debut på omslaget. Låten "Watching Over Me" skrevs till minne av Bill Blackmon vännen till Jon Schaffer som dog i motorcykelolyckan. Han föreslog också namnet Iced Earth till Jon. Efterföljande "Horror Show" tema baserades på klassiska skräckfigurer.



Lyssna på Matt Barlow här





Inför inspelningen av "Glorious Burden" hoppar Matt Barlow av och Tim "Ripper" Owens rekryteras. Albumets lyrik kretsar kring miltärhistoria. På "Framing Armageddon" fortsatte konceptet som påbörjats på "Something Wicked This Way Comes".




Smaka på Iced Earth med Tim "Ripper" Owens här.



På "Crucible of Man" återvänder Matt Barlow som sångare och konceptet fortsätter från föregående skiva.

Kommentarer
Postat av: Annely

SV: Tack så mycket! :) Faktiskt är inte vi igång med något speciellt projekt (för tillfället) då båda är lata och tråkiga, haha! Styr vi ihop något undanhåller jag inte det från bloggen, lovar jag. :)

2011-02-11 @ 02:53:16
URL: http://ereshkigal.webblogg.se/
Postat av: Grimgoth

Älskar hur dom använder Spawn på sina omslag, en bra sreie med så klart.

Gruppen i fråga är jag inte så inlyssnad i men gillas from time to time dock.

2011-02-11 @ 10:14:41
URL: http://grimgoth.blogg.se/
Postat av: Jeppe

Fan, det är kul att se nån som är lika musik-entusiastisk som en själv :), inte alla ungdomar som är det i nuläget, älskar själv Iced Earth och vore jävligt kul att se dom live på Sweden Rock! (för andra gången ;))

2011-02-11 @ 22:09:27
Postat av: fredrik

Iced Earth är klassiska i min bok. Dock undrar jag hur man kunde kicka Ripper. Jag är mer för Greely och Owens.Jag kan leva med Mat, men föredrar den andra två.



the glorius burden är en av de bästa skivorna som kommit på den här sidan 2000.



Kul läsning!

2011-02-16 @ 12:42:54
URL: http://fredrik-d.blogspot.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0