Exklusiv Arch Enemy cd i Close Up MagazineARCH ENEMY firar sin kommande platta "Khaos legions" genom att släppa "Dawn of khaos" - 12 låtar i jewel case med 4-sidig booklet - helt exklusivt endast till Close-Ups prenumeranter!Innehållet på "Dawn of khaos" består av 2 nya låtar, 2 tidigare helt osläppta livespår, KISS-covern "The Oath" som tidigare endast varit utgiven i Japan, samt hela 7 äldre hits, Detta är ett superexklusivt släpp som medföljer endast till prenumeranter i majnumret (#132) av Close-Up Magazine. Skivan kommer ej att gå att köpa i handeln eller vara tillgänglig på andra sätt. Du måste betala din prenumation innan den 13 maj för att du ska hinna få Arch Enemy-skivan! Prenumera här!

Under tiden kan du bevittna showcaset för det fantastiska Khaos LEGIONS albumet som ägde rum i Wermelskirchen framför 150 utvalda fans här.Dokumentären innehåller delar av den nya låten "Yesterday Is Dead", som kommer att finnas  tillgänglig fredagen ​​1 april som en gratis nedladdning.


Metal Valkyries Tour - Dag 5


Här skrider vi över det Röda torget

Den här dagen fick vi änltigen en sovmorgon, det var skönt då vi hade en grym efterfest dagen innan. Alla duschade och och åt frukost, sedan bar det av till Moskva, en resa som tog ca 3 timmar. Väl framme så började dagen med ett besök på Röda torget där fick vi se Kempl och Lenins sarkofag. Vi tog mängder med bilder och vissa av oss köpte några varma ryska mössor.
Efter utflykten så åkte vi till spelstället Kasta och soundcheck.
Åkte till spelstället
Soundcheck
Middag
Andra band som spelade
Gig
Hystericas gig (Jocke = Heavy metal man)
Efterfest
Resa tillbaka till Kaluga 3 timmar med fulla sångerskor i bilen
Inköp av tårta och godis till Frantic Ambers 1 års-jubeleum dagen efter.
Däckade i fyrbädds
Den femte dagen bar det av mot spelningen i den stora huvudstaden Moskva! Först på schemat var dock en liten rundtur så vi fick se Röda torget, Lenins sarkofag och Kreml. Vi tog mängder med bilder och vissa av oss passade på att köpa lite varma ryska mössor.Frantic Amber-gänget framför Kreml! :-D


Is-kreml


Hela gänget framför Lenins sarkofag.. Creepy...

Klubben vi skulle spela på var en mörk och mysigt inredd rockklubb där Doro Pesch hade spelat på bara tre dagar innan oss, vilken ära! Det verkade dock inte serveras någon mat där för vårat crew beställde mat på order och åkte och hämtade den till oss. Hysterica åt först under vårat soundcheck och sedan åt vi när det var dags för dem. Logen var egentligen två rum men vi och Hysterica valde att dela rum med varann och det bandet och trubaduren tog det andra rummet.


Slutlekt på torget och time att åka till spelstället...


Utanför spelstället, våran affisch längst upp till vänster!


Rocklubben vi skulle på hade tre dagar tidigare haft Doro Pesch på samma scen!

När vi väl kom till spelstället så var det soundcheck på en gång. Ljudteknikern var en rolig filur som gick runt med pannlampa på huvudet och talade engelska med en ganska bred amerikansk dialekt. Noga var det med gitarrljuden och inga problem där! Det gick snabbt att få hjälp om det behövdes men då tre band plus trubadur skulle sounchecka så hade vi ändå inte så lång tid på oss. När vi väl spelade tillsammans så var det tydligt att Jocke körde hårdare än trummisarna som soundcheckat innan., vi hörde inget annat än trummor och sång! > < Och ändå så var vi tvunga att gå av scenen... Vi blev dock lovade en liten linecheck precis innan giget så vi fick hålla tummarna för det då.


Hysterica kollar in scenen, de såg nöjda ut!


Ljudteknikern! Denna gång utan pannlampa. ;-)


Grillmiddag under Hystericas soundcheck

Först på scen var trubaduren Andromalius, som var en gitarrist, låtskrivare och sångare (förmodligen i den ordningen) som hade ett enmansprojekt. Det var nog första gången som jag har sett ett enmansband live men någon gång ska väl vara den första! Det var någon form av symhonisk blackmetal fullt av gitarrsolon med vissa skrik här och där. Arrangemanget framfördes av backing tracks och trummaskin innehållande allt utom sologitarr och sång. En trogen lirare stod längst fram och headbangade och det var starkt jobbat.


Saras (basisten i Hystericas) nyinköpta mössa, passar ganska bra på Jocke va?


Elizabeth förbereder sitt gröna löshår inför giget

Andra bandet var Blackthorn som jag nämde i det tidigare Metal Valkyries-inlägget. Ett tjejband som kör en fom av symphoniskt mörk metal med operasång blandat med growl. Sångerskan hanterar båda sångstilarna helt klart även om gitarristen också growlade. I bandet så har de förutom den vanliga sättningen av trummor, sång, gitarr och bas även en tjej på violin, så de behövde inte lägga tilll stråkar på den symphoniska bakgrunden som de hade via backing tracks utan de framfördes live, coolt som fan! Bandet kan kollas upp här: http://www.myspace.com/blackthornian


Sara sminkar nästan alla i Hysterica, hon är utbildad maskör och hemskt duktig!

Efter Blackthorn var det dags för oss och jag måste säga att det var lagom nervöst var det att gå upp på scen och inte veta om man skulle höra sig själv eller någon annan. Men det visade sig vara helt obefogad oro! Jag vet inte vad den lurige ljudteknikern gjort men nu hördes allting jättebra!


Vi körde hela setet förutom den ryska covern, då vi kände att det skulle vara exklusivt för festivalspelningarna vi hade i Tula och Kaluga. Dock så ville publiken ha mer när vi var klara med setet men då började Sandras bas att strula, så vi följde vår första plan och lämnade scenen med uppvärmd publik åt Hysterica!


Hysterica hade verkligen taggat sig själva den här kvällen och sångerskan hade både blött håret och hade med sig piskan på scen! Att de senare hade flera överaskningar kommer senare. De började som vanligt med att köra en av de nya låtarna (Heels of Steel) och headbangade så att alla i närheten (inklusive mig själv) blev nedstänkt av vattendroppar från sångerskans blöta hår. Säkert inte publiken emot då det var varmt som fan!Showen fortsatte och de hade skurit bort sina mer lugna låtar för ett ordentligt drag. På en av de sista låtarna så kom överaskningen (som vi förstås visste). Låten var Heavy Metal Man och går i stil med "I want a Heavy Metal Man!" i riktigt klyshanda med glimten i ögat. Upp på scen kommer vår trummis Jocke utan tröja och headbangar med Hysterica! Haha, tjejerna i publiken blev galna! Synd var fick vi ingen film på detta då inte ens Bosse (Hystericas manager) lyckades få med detta stycke, men en bild finns i alla fall på detta.

Giget avslutades med att vi körde en repris från dagen innan och vi kom på scen på sista låten och headbangade med Hysterica, det blev en bra avslutning på gigen och en bra början på efterfesten!En video från gigen på youtube finns nedan.Vodkan flödade på den sista kvällen vi skulle vara i Ryssland och många fina ord utbyttes banden emellan och till vårat crew, inte minst till Sergey som stått ut med oss under alla dessa dagar!


Festcrewet!


Vill tillägna speciellt tack till Sergey som tog hand om oss på turnéen som vår tourguide och vän!

På vägen tillbaka till Kaluga-hotellet som vi skulle sova på igen så kom vi i FA på att det hunnit bli jubelium för Frantic Amber! För ett år sedan, rättare sagt mars den 9:e, så körde vi Frantic Ambers första rep med full sättning. Och nu hade klockan blivit över midnatt, alltså var det vår årsdag! På första närmsta nattöppen affär så köpte vi en stor chokladtårta som vi tänkte fira med när vi kom till hotellet. Tyvärr så lyckades de flesta däcka redan under bilturen, hur det nu är möjligt då det var en extremt guppig färd! Men vi slog vad istället att ha tårtfrukost när vi vaknade morgonen efter!


Den guppiga och kanske inte helt nyktra resan tillbaka till hotellet ;-D


My Gear - Del 4 Epiphone Gothic Les PaulGitarr nummer två i min samling inhandlades 2003 och jag har alltid gillat den för utseendet och för hur den är
att spela på. Med den kan jag sitta och plöja skalor och köra nåt rep med men inte så mycket mer än så. Inte för att den inte duger till annat utan mest för att jag nu har annat som låter bättre.

Annars är det väl inget direkt märkvärdigt alls med denna gitarr. Passiva originalmickar och ett ok ljud. Den har varit lite jobbig att repa med då den är väldigt basig och stjäl frekvenser för basisten så jag skred till verket med att byta ut stallmicken till en EMG LH-300 B, samma som sitter original i några av ESP's Alexi-modeller.Resultatet blev skitbra och nu låter den så mycket bättre än innan. Även denna gitarr har fått en rätt stor andel scentid med Vision!


VåffeldagenIdag blev det våfflor på jobbet - mums! Länge leve våffeldagen! Har ni ätit våfflor idag?

Children of Bodom ikväll!Ikväll är det dags för The Ugly World Tour att komma till Stockholm med banden Children of Bodom, Ensiferum och Machinae Supremacy! Självklart ska man dit, har längtat sen i somras, då jag såg dem senast, på Children of Bodom. Särskilt sedan jag läste Annelys inlägg om deras gig i Finland. :-D

Nu - Children of Bodom-pepp!Aftonbladets nya webbTV - Big Rock ShowHär är aftonbladets nya rock webb-TV: BIg Rock Show! I det första programmet figurerar förutom Zakk Wylde m.fl. och programmets host Ryan Roxie, även mina tjejer från mitt gamla band Vision. Aftonbladets Mattias Kling huserar självklart i programmet! Måste ses!


4 Octave Wonders Part 9 - Daniel Gildenlöw
Där ser man. Ännu en svensk och Daniel nummer två som fixar fyra oktaver, den första var ju Daniel Heiman.
Och nu kanske ni tror att jag kommer lista hela världens metalsångare i den här avdelningen men där har ni fel
för det är faktiskt inte så många som klarar 4 oktaver, de flesta fastnar runt 3-3,5. Det är alltså en exklusiv
skara sångare och om jag inte misstar mig alldeles så är det här den sista svenska killen som platsar.

Daniel föddes 1973 och är mest känd för prog-metal-bandet Pain of Salvation. Förutom sin 4-oktaviga pipa
är han också riktigt grym på flera instrument, t.ex gitarr och keyboard.

Han startade bandet Reality som elvaåring. Med en medelålder på 14 år ställde de upp i Rock-SM 1987 och
redan som 15-åring vinner han sångpriset i kategorin "Under 20" i Rock-SM. 1991 bytte Daniel bandets namn
till Pain of Salvation som sedan dess släppt sju album och ett åttonde släpps när som helst.

En EP släpptes 2009 och från den plockar vi "Linoleum".Daniel har varit med i bandet The Flower Kings och är medlem i "supergruppen" Transatlantic med medlemmar
från bl.a Marillion och Dream Theater. Han har dock inte varit med på studioinspelningarna utan endast
medverkat live.

Transatlantic med en Dio-tribute (crappy video men Daniel har den blå tröjan)Mellan 2002 och 2007 medverkade han i Daniele Liverani's trilogi "Genius: A Rock Opera" där han sjöng
med storheter som DC Cooper, Eric Martin och Mark Boals.

Här är "Toy Warehouse" där Daniel sjunger med DC Cooper.2010 fick han stryk av Pernilla Wahlgren. Pinsamt! Ja, i Melodifestivalen alltså. Pain of Salvation och låten
"Road Salt" gick vidare till andra chansen och duellerade mot Pernilla. And lost...
Jävla Daniel - han fick mig att nämna melodifestivalen...Även då Daniel är duktig på det han gör idag skulle jag av egoistiska skäl vilja se Daniel slå sig ur genren
prog-metal/rock och åtminstone prova på lite tyngre musik för han har en röst som skulle passa sjukt bra
till tyngre metal.

http://www.facebook.com/danielgildenlow

http://www.myspace.com/painofsalvation


Välkomstmiddag på TexasNär jag väl kom hem från Ryssland så sparade vi ingen tid. Marcus kom och hämtade mig på flygplatsen, vi åkte hem och lämnade grejerna och jag fick byta om. Sedan åkte vi till stan och åt en välkommen hem middag på Texas Long Horn, en av mina favoritrestauranger. Tyvärr var inte min favoritkock Mats där, som jag känner sedan grundskolan. Men det var gott ändå och miljön är ju oslagbar! Det känns lite som att komma in på Woodsman Freds blogg fast i verkligheten, nice!
Big Four i Göteborg - Here I come!


Jag kan kunde knappt tro mina ögon när jag såg att Big Four skulle till Sverige! Klart jag skulle dit, hur skulle det gå att missa? Min oro växte dock när jag fick reda på att biljetterna skulle släppas när jag var i Ryssland... Jag började fundera på hur mycket det skulle kosta att stå i telefonkö till ticknet från Ryssland. Som tur var så behövdes inte det, min älskling Marcus lovade att fixa biljetter, och det gjorde han! En halvtimme i kö fick han sitta men så fick fick har fyra ståplatser till oss och två vänner. Så då blir det Göteborg med Big Four i sommar! :-D

Längtat har man gjort sedan förra året när man först fick höra om konserterna, här sucktar jag efter DVD:n. Trodde att jag i år skulle vara tvungen att åka utomlands för att få se dem, men inte då! Det kommer bli grymt!


Metal Valkyries Tour - Dag 4Dag fyra var det upp tidigt, redan klockan 08:00, för dagen hade ett fullspäckat schema. Förutom att vi skulle köra från Tula till Kaluga så skulle vi även hinna med intervju och presskonferens för de lokala TV- och radiomedierna samt besök på vissa sevärdheter i Kaluga innan giget.  Det var denna dag som alla väntat på då det var festivalgigsdagen, alltså det största giget på turnéen, därav all medie-uppvaktning. Festivalen heter Zheleznye Devy fest och är Rysslands största female-voice festival. Den skulle vi köra co-headline med tillsammans med Hysterica. Här är en bild med en av de stora affischerna som gjorde reklam för festivalen!


En av festivalens jätteposters!


Jag hade ingen aning om att det fanns så många olika raketer...


Jag och Sandra njuter av solen.


Frantic Amber och Hysterica och delar av vårt crew! :-D

Resan till Kaluga tog ca 2 timmar och raketmuséeumet var ett av de första stoppen vi gjorde. De har verkligen coola saker i Ryssland, ja ni ser ju på bilderna! Att vi inte har sådant här Sverige. Vi hann inte gå in i muséet för vi hade tagit på oss lite för lång tid att komma iväg på morgonen men de lovade oss att vi skulle få besöka det igen nästa gång vi kom till Ryssland. :-)

Efter museibesöket så var dags för radiointervju och til den skulle vi skicka två representanter, en från varje band. Det föll sig naturligt att skicka de två sångerskorna. Nedan kan ni både se och lyssna på intervjun.

Russian radio interview by franticamber


In the studio...


Elizabeth (Frantic Amber) och Anni (Hysterica) fick svara på frågor om alltifrån
hur de började lyssna på metal till vad deras uppfattning var om ryska män.Mannen bakom spakarna.


Tjejen till höger, Anna, var tolk och översätte alla frågor och svar i intervjun. Och därbakom är vår kära tourguide Sergey som följde med och tog hand om oss överallt.

Medan intervjun höll på åkte vi andra till stället och dumpade av grejerna. Efter det gick vi en tur på stan och mötte sedan upp de andra för att äta lunch. På vägen dit såg vi en vagn som sålde mjölk direkt på gatan. Folk hade med sig mjölkkannor, coolt!


Huvudingången till stället där festivalen var på. Det är något slags kulturhus där de både har musik och dans.


Scenen! :-D


På väg till restaurangen för lunch!


Vagnen som sålde mjölk på gatan!

Lunchen åt vi på en restaurang som vi senare på kvällen skulle ha efterfest på. Servitrisen kände igen oss och var mäkta glad för hon var ett fan av båda banden. Vi såg såklart till att hon fick en bild med sig och banden innan vi gick. Maten var en god soppa med en fisk-schnitzel och potatismos. Vi trodde först att soppan var huvudrätten då man ofta bara äter ett mål till lunch i Sverige så vi åt oss mätta på den. När det sedan kom mer mat  så fick vi trycka ner den också, men det var gott och då höll vi oss bra till kvällen sen kan jag lova!


Elin, Maria, Sandra, Sara och Jocke


Soppan var jättegod! Verkar som att alla ryska soppor är goda...

Sen var det det souncheckdags! Och det tog tid den här gången. Vi hade nämligen svårt att komma överens om gitarrljudet med ljudteknikern då han tyckte ett ljud lät bra och vi ett helt annat. Tog säkert en halvtimme för oss at hitta ett gitarrljud som både han och vi gillade och efter det så tror jag inte att han var helt glad på oss. Vi fick en liten stund till att ratta nivåer men vi tillslut så var alla nöjda och det var dags för Hysterica att soundchecka.


Photo credit: Vasily Docenko http://vdocenko.ru/


Photo credit: Vasily Docenko http://vdocenko.ru/


Photo credit: Vasily Docenko http://vdocenko.ru/

Elizabeth lyckades få ont i halsen efter radiointervjun som nästan tog en timme! Så ont att vi var rädda för giget så hon gå och ta det lugnt backstage. Efter soundcheck så var nämligen en presskonferens inbokad för oss där två personer från varje band skulle svara på frågor. Jag och Sandra tog det från vårt band och från Hysterica så kom sångerskan Anni och gitarristen Bitchie. Det skulle bli roligt för detta var vår första presskonferens!


Jag som svarar på en fråga om bandets bildande.


Bitchie om varför Hysterica började spela just metal.

Nu var vi alla backstage och förberedde oss inför giget. Elizabeth fick några ryska tabletter för sin hals och det började bli bättre. Då och då gick vi ut och tittade på de andra banden, bland annat såg vi bandet Blackthorn som vi även skulle spela med dagen efter i Moskva. Blackthorn spelar någon form av symphonisk metal med clean och growl sång.


Peppning backstage!

Sedan var det äntligen gigtime! När vi kom på scen så insåg vi att ljudet inte lät som de gjorde när vi hade soundcheckat. Vi hörde bara sång och trummor! Ut lät det tydligen bra men på scen var det jättesvårt att höra sig själv. Efter första låten så gick jag och höjde gitarrerna på scen och det balansen i monitorns ljud för Jocke men räddade den hyfsat för oss andra. Vi hade hört att sångerskorna innan hade haft problem med just detta, men inte tänkte man på att det skulle bli ett problem eftersom det blev bra ljud till slut på soundcheck. Tur för oss att vi har så mycket growl och lite clean, då det inte är så tonkänsligt. Giget blev jäkligt bra dock som helhet, första gången vi spelar för 600-700 st människor! Och de var helt galna, skrek och sjöng med. Vi spelade en cover vi gjort på den ryska nationalsången för dem, och det verkade vara populärt! Elizabeth gjorde till och med en mindre stagedive på låten Doomed To Walk This Earth och publiken fångade henne och drog henne tillbaka till scenen.

Här är en video när kör vi den andra låten i setet "Bloodlust":

Här kör vi låten "Unbreakable", låt nummer 4 i setet.Som sagt så spelade vi cover på den ryska nationalsången, dock så trodde vi att vi lärt oss fel version, den gamla versionen, vilket Elizabeth till och med säger på scen. Men vi fick veta i efterhand att det faktiskt var rätt version, den moderna texten som vi körde. Tur i oturen där! Nedan är ett videoklipp på den.Efter giget så var det dags för signering vid samma ställe presskonferensen varit. De stod samlade kring oss och det var bara att skynda sig att skriva så man hann med så många som möjligt.


Mycket folk var det!Inte bara papper som skulle signeras. :-)

Sen var det Hystericas tur att gå på scen. De hade samma problem med ljudet i monitorn som vi hade, men det var svårt att göra något åt. Publiken verkade älska det hur som helst och på några låtar kom vi upp och headbangade med dem för showens skull. På sista låten kom till och med alla tjejband upp på scen och headbangande. Jäkligt cool! Här är lite bilder och en video från Hystericas gig.

Här är Hystericas låt "Undertaker", med oss och några av de andra banden på scen!Hysterica hade lite mer rutin i signering än vad vi hade då de satte sig bekvämt för signeringen.
Mycket folk var det även här!
Vill ge ett speciellt tack till Michail som arrangerade festivalen och turnéen!

När festivalen var klart så bar det av till restaurangen vi var på tidigare för efterfest! Flera av banden, vårt crew med Sergey med flera och inte minst arrangören av festivalen och turnén, Michail, var där, och vilken fest! Det var som vanligt i Ryssland många goda förrätter. En av de ovanligare var skivad ko-tunga, vilket vi aldrig smakat tidigare. Det var riktigt gott faktiskt, det smakade lite som rostbiff. Många snapsvisor senare, visor både på svenska och ryska, så blev det mingel och med de andra banden. Vodkan, ölen och det mousserade vinet flödade såklart och det var nog inte så många nyktra den kvällen. Och tur var det för om det ska firas så ska det firas ordentligt, och det fanns det verkligen anledning till denna kväll!


Tillbaka på restaurangen för efterfest!


Kotunga ingick i förrätten! Ser ni prickarna på kanterna?


Bosse, Bitchie och Katja!


Våra kära livetrummis Jocke fick äta det vi inte orkade. Det var mycket mat!


Vi med bandet Blackthorn som vi lärde känna. De skulle lira med oss även dagen efter!

My Gear - Del 3 BC Rich WarlockNu tänkte jag beta av resten av mina gitarrer i kronologisk ordning och först ut blir då min allra första första
gitarr och hårdrocksyxa! Den köptes 2001 och är USA-tillverkad med BC Rich's egna tremolo och aktiva EMG-mickar. Tror jag gav 3000 för den på auktion, vilket är ungefär samma pris man kan få en ny korea tillverkad budgetwarlock för idag. Men de USA-tillverkade gitarrerna var ínga budgetgitarrer alls. Min gitarr har bra trä (tung som fan!), bra elektronik som aldrig krånglat och är väldigt balanserad. Jag hade kunnat betala mer för den absolut. Idag finns BC Rich gitarrer i olika prisklasser från de dyraste handtillverkade modellerna från U.S.A. till de billigaste budget modellerna som är tillverkade i Korea.

Nuförtiden använder jag inte min Warlock så mycket vilket är lite synd då den låter riktigt bra och är rätt nice att
spela på också. Jag använde den mer i tidiga Vision än vad jag gjort med Frantic Amber, kanske är det dags att ändra på det?

Den fick i alla fall vara med på ett väldigt tidigt Frantic Amber-photoshoot:Några livebilder från 2007 med Warlocken. Dnna bild är tagnen av den duktiga Soile på www.extremmetal.se!

Bilden nedan är faktiskt en bild tagen av Anna Bumbi, och den är även en av mina favoritlivebilder!Just nu ligger Warlocken nerpackad i hardcase och saknar en pickup för jag lånade den till en annan gitarr. Jag ska ta tag i det så småningom. Min gamla trotjänare förtjänar trots allt ett bättre öde än att ligga nerpackad dag som natt.

ICED EARTH NYA SÅNGAREStu Block (längst fram på bilden) från bandet Into Eternity är ny sångare i ICED EARTH.

Här har du ett smakprov på hans röst kapacitetMatt Barlow väljer att hoppa av ICED EARTH för andra gången p.g.a. familjeskäl det hårda turnerandet går inte ihop med hans familjeliv. Sista chansen att se Matt Barlow tillsammans med ICED EARTH på svensk mark är på Sweden Rock Festival fredagen den 10 Juni. Nu axlar Stu Block (Into Eternity) den fallna mantel.

Här kan du läsa mer om Matt Barlow och här om ICED ËARTH.

Metal Valkyries Tour - Dag 3


Huset med lägenheterna där vi bodde i Tula


På söndagen hade vi lite möjlighet att sova ut då vi hade kört halva natten till staden som vi skulle spela i dagen efter. Staden hette Tula verkade var Rysslands mekka för vapenproduktion. Innan soundcheck så gjorde vi nämligen en rundtur i staden och besökte vi Tulas vapenmuséum vilket var väldigt coolt!


Vi fick pannkakor till frukost!


De var väldigt goda!

Först fick bjöds vi på rysk fruskost med bland annat jättegoda pannkakor, var det blåbär eller choklad i? De smakade jättegott! Sedan fick vi lite tid på morgonen att duscha, spela, blogga och annat vi nu gjorde. Vid tolv började vi röra oss mot stan.


Lite jammande på morgonkvisten...


Vardagsrummet i lägenhet där vi sov! Hysterica sov i en annan lägenhet.


Fler som hakade på jammandet!

Stopp 1 var ett besök för en fotografering med billboarden på stan! Vi ställde oss i samma pose som på bilden för extra effekt. Jocke fick spela Emlee eftersom han hade hennes plats i bandet på turnén. Han fixade posen oslagbart, bra jobbat Jocke! Vi fortsatte att utforska resten av staden...


Replika av billboardbilden!

Solglasögon är bra när man inte orkar sminka sig!

Elin och Anni (Hysterica)


Jocke Wallgren, vår livetrummis för turnén, Sandra och Elizabeth (FA)

Andra stoppet blev på en souvenirbutik så vi kunde köpa lite minnen och presenter till oss själva och våra nära och kära. Det var en rolig butik med smågrejer och väldigt trevlig personal som blev nyfikna och ville kolla upp våra band.


Vem tror ni shoppade mest i denna butik? :-)


Inte Jocke och jag iaf, även om jag köpte ett par grejer.


Inträdet på muséet var en summa för utlänningar och en summa för ryska medborgare så vi fick betala för det själva, men det var ok för det var ingen större summa. Det lustiga var att det kostade extra om man skulle fota. Det stod sura tanter överallt också som skulle se till att man inte fotade om man inte hade betalat för det, men som tur var så var det extremt billigt oavsett. Två hundra rubel för inträde med fotografering, alltså ca 50 svenska kronor.


Det var inte så varmt alltid i Ryssland i början av mars...


Men vakterna verkade inte klaga, härdade säkert!


Jepp, jepp, varmt och gott! Här är vi på väg till muséet.

På muséet fick vi se se allt ifrån spjut och svärd till pistoler och maskingevär samt mängder av olika kanoner. Något anmärkningsvärt var världens minsta fungerande gevär som man tvungen att se på under lupp att kunna se det överhuvudtaget för att det var så smått. Bredvid hade de en loppa som man kunde jämföra storleken med, och jag lovar at den var större än geväret! Man fick tyvärr aldrig se att geväret fungerade men tufft var det hur som helst. På stället så fick vi träffa en konstig kvinna som tydligen var något kulturråd i staden. Hon följde med oss och berättade om staden på ryska trots att vi berättade för henne att vi inte kunde ryska...


Rustningar och yxor, yeah!


Massor med svärd... Någon som orkar räkna? :-)


Hysterica & Frantic Amber united!


Det fanns små vapen också...


Damn! ;-D


Utanför muséet!

Efter turen på muséet och en del souvenirköpande där (bland annat en modell av en stridsvagn och en liten kanon för min del) så var det dags att dra till soundcheck. Den konstiga tanten följde med och berättade om någonting som vi inte förstod men trevlig var hon i alla fall och hennes barnbarn också som tydligen gillade oss också! Sedan var det slut på stadsturen och det bar av till spelstället.


Att vi alla fick plats i bussen, med packning också!

När vi fick se scenen i Tula slogs vi direkt av hur stor den var! Det här var det näst största giget, näst efter festivalen, och det avspeglade sig på scenens storlek. Det var coolt! Vi började med att leta oss ner till logén och packade upp och gjorde oss i ordning. Sedan var det dags för soundcheck, äntligen ett gig med souncheck! I Stockholm är det väldigt dåligt få soundcheck, trots att det borde vara självklart att man ska ha det. På de fyra gig vi gjort månaden innan turnén så har vi bara fått ett riktigt soundcheck. Och gårdagens gig i Ryazan hann vi inte heller med souncheck. Så nu var vi glada!


Många hardcase blir det... Tack och lov fick vi alltid hjälp att bära utrustningen från bilen!
Scenen i Tula!

En sak vi dock lärde oss var att soundcheck tar mycket längre tid om man inte förstår vad den andra säger... Han missuppfattade oss lite när vi ville sänka varandras gitarrer i våra närmsta monitorer för att höra sig själva bättre, han höjde dem istället, men efter lite teckenspråk och handviftningar på scen så fick riktigt bra ljud, som visade sig var ett av de bästa på turnén! Efter soundcheck var det dags för TV-intervju med den lokala TV-kanalen i logén så det var bara att kila ner i logén igen!


Intervjun med Frantic Amber


Interjvun med Hysterica

På TV-intervjun använde dem tolk vilket var bra för annars hade vi nog aldrig förstått varann. De frågade en del om bandet och en del om oss själva och frågade oss hur vi såg på den internationella kvinnodagen eftersom vi spelade här i Ryssland i samband med den. De gjorde ett repotage om hela kvällen som de kallade för Tula Storm. Elizabeth hade några veckor innan turnén gjort en effort för att lära sig lite ryska och det var tur det för Sen fick vi avsluta med en mening på ryska som de visade oss där vi gratulerade alla ryska kvinnor på denna dag. Det tog ett par gånger bara men sedan fick Elizabeth till det. Här en länk till TV-programmet med intervjuerna:
http://vkontakte.ru/video16615671_159264203
Nom nom nom!Efter vår intervju var det dags för Hystericas intervju och efter det var det dags för middag. Det såg ut som en fin restaurang och vi fick kött med potatis och smarrig sallad! Enda gången på turnén som vi faktiskt åt middag innan vi gigade. När det sedan var dags för giget och det var helt underbart! Det var bra ljud och jäkligt mycket folk. Det var publikrekord då för oss (även om skulle visa senare inte hålla speciellt länge). Om jag skulle uppskatta antalet så tror jag det rörde sig om 150-200 personer den kvällen. Lite livebilder nedan!

Folk från publiken tog sig upp på scenen och röjde med oss till vakterna sa till dem!

Dags för Hystericas gig!
Den underbara publiken i Tula!

På slutet av Hystericas gig gick vi upp scen och headbangade på sista låten!

Den här giget gick grymt bra! Om vi tyckte att folk gillade oss i Ryazan innan så var det inget mot detta, idag var de var helt galna! Publiken kom upp på scen och headbangade med oss tills säkerhetsvakten tog ner dem, och när vi kom ut från backstage så var det nästan skottlossning med kamerorna och autograf-förfrågningar. Helt awesome! Ett par videoklipp filmat av några fan på plats!

Det här klippet innehåller förresten en av våra nya låtar till turnén.Bilder med några av våra ryska fans!

Efter gigen åkte hem till lägenheten och festade och firade de bra gigen! Sedan sov vi gott må jag lova. :-D


Festen var i lägenheten som Hysterica bodde i!


Mycket mousserande vin, rysk vodka och inköpa chips blev det! Missa inte heller fina affischen på väggen...

Devin Townsend på Debaser

Igår var det Devin Townsend på Debaser Slussen i Stockholm och jag hade inte biljett... Jag hade tidigare försökt få biljett för en månad sedan men då var de redan slut. Har haft ett öga på försäljningen i fall någon inte hämtat ut sina biljetter och det skulle dyka upp nya men inte då. Sedan kom räddningen - Facebook. Jag kikade på eventet på facebook och fick syn på någon sålde biljett och den vägen var det. Klockan var då 18:30 och första bandet skulle gå på vid kl. 20:30, då fick jag tag på biljett.Jag har varit ett Strapping Young Lad-fan länge och därmed Devin-fan men inte än hunnit se varken Strapping Young Lad eller Devins egna project live. Det här var första gången! Och vilken konstig och ändå fantastiskt upplevelse det var! När introt började så trodde man nästan att man kommit fel då det lät som ett radioprogram med poplåtar, tillhörande knasig video visades samtidigt med en strump-docka som skulle föreställa radiopratare, även kallad Ziltoid. Efter detta satte de igång giget och gjorde snabbt efterlängad kontrast till radiomusiken.

Med en inlevelse utöver det man brukar få se så leverade de musiken med dynamik och ljudet var verkligen fantastisk. Kanske inte annat man kan vänta sig när Devin varit i farten. Videon bakom bjöd på en del andra roliga grejer, bland annat fler strumpdockor, konstiga surrialistiska mönster och gamla TV-spel (Sonic the Hedgehog). Om det är något man inte kan kalla Devin Townsends show så är det mainstream.

En låt med Strapping Young Lad-likande fick jag! Color Your World satt som gjuten och jag hade gärna lyssnat på mer av den varan men bra var det ändå. Värt att nämnas är kanske att Devin trotsade sin nyvunna magsjuka för att stå på scen den kvällen. Han valde att inte göra en Metallica och gick faktiskt upp och gjorde giget trots risken för att magsjukan skulle sig påmind på scen. Och oj vad de leverade då! De körde i säkert 1,5 timme med det vanliga setet plus encore, men denna gång även ett extra encore! Stockholmspubliken vägrade ju gå, så då var det bara upp på scen igen och tog den här gången publiken med sig. Nedan är videoklipp, det sista är från den sista encoren!Efter detta var jag ju tvungen att gå och köpa en girle-tröja, trots att Devin mer eller mindre hade varnat oss för att merchkillen också fått magsjukan. Ibland får man ta risken! ;-)


Nöjda och belåtna!

Metal Valkyries Tour - dag 2

Andra dagen gick vi upp kl. 09:30 efter att ha fått sova i ca sex timmar. Frukosten blev smörgåsar, té och kaffe samt några kex som smakade aprikos. Dagen fortsatte sedan med en resa på två timmar från Kaluga till Tula för att besöka en hårdrocksrocksbutik vid namn "Crazy Vault" samt äta lunch.


Anni (Hysterica) äter aprikoskex frukost!


Det här var tydligen en vattenkokare... Var bra att ha när vi kom hem på natten!


Hotellet i dagsljus och hotellägaren, även kallad "mannen i luckan" :-)


Lite omgivning!


Bussen som nu fått namnet "Räserbussen".


Alla redo för att börja turnén första dag!

Vi gjorde ett stopp innan Tula och kom då till en jättekonstig mataffär där man var tvungen att ha tillstånd för att få handla. Kära Sergey fick ta det uppdraget och visa dem både sitt pass och fylla i en blankett. I och med att han också tyckte att var en konstig butik så var det nog inte en vanlig matbutik vi hittade.


Vi plockar på oss det vi behövde men fick först inte betala...


Butiken var gigantiskt och hade verkligen allt, vi var nära att tappa bort varann flera gånger haha!


Jag köpte mig en handduk (som jag glömt ta med) samt lite äpplen att ha på vägen.


Sergey fixade så vi fick betala!


När kom till hårdrocksbutiken var våra affischer till Tulagiget det första vi fick syn på utanför. Två fina Metal Valkyries-postrar pröd butikens framsida och även inuti framför disken så hade de satt upp en affisch. Det visade sig att Crazy Vault var en butikerna som sålde våran ryska EP! Vi fick signera EPn och fotografera lite plus att Elizabeth hittade ett nytt smycke till sin navelpiercing. Ascoolt ställe!


Ett par snygga affischer utanför butiken!


Och även inuti butiken!


Signering av vår EP Wrath of Judgement...
Crazy Vault är en jäkligt cool butik!


Lite av inredningen...


Frantic Amber, Hysterica, butiksägaren och vårt crew med Sergey i fronten!

Efter det var det dags för dagens lunch och vi började leta restaurang. Det tog inte lång tid att hitta som tur var. Väl där fick vi beställa vad vi ville och maten för de flesta blev en god rysk soppa med en bit pizza till.


Lunchrestaurangen!


Pizza! Nom nom nom..


Vi tog över halva stället med banden och vårt cew.

Sedan fortsatte resan med tre timmar till Ryacan där vi skulle göra turnéns första gig! Vi var sena på grund av den konstiga mataffären som man skulle ha tillstånd för att få handla i. Därför kom vi till spelstället för sent och fick ingen soundcheck... Dock så hade vi tur att det gick det ganska bra väl på giget.

Stället hette Hollywood och låg i en stad som hette Ryazan. Det var en cool källarlokal som hade en sjysst mellanstor scen, med våra mått mätt. Det första bandet som hette Scythe's Blow, spelade någon form av melodisk dödsmetal, blandband med killar på instrument och en tjej på sång. Det lät väldigt Children of Bodom-inspirerat vilket var coolt.


På baksidan av spelstället!


Förbandet Scythe's Blow spelandes med vår backdrop.

Lite backstagebilder:

Nu var det dags för oss att giga och som vi längtat efter det här! I Ryssland så börjar banden spela väldigt tidigt, ofta så att alla tre-fyra band är klara vid kl. 21:00. Detta eftersom folk inte skulle komma hem annars och däför inte komma på spelningarna. Därför blev det gig först och middag efteråt.


Valery sålde våran merch! :-D

Vi var oroliga inför giget eftersom vi inte fått soundchecka men det gick väldigt bra ändå. Vi fick köra en line-check istället och vi hörde alla varann och vi fick till bra ljud på gitarrerna. Eftersom detta gig hade blivit bokat endast en vecka innan på grund av ett inställt gig i Bryansk så var stället inte fullt, men en liten publik fanns i alla fall och de var väldigt exalterade, det höjde verkligen upp stämmingen. Publiken älskade oss och även banden som spelat innan oss. Alla ville ta bilder och få autografer så det var helt surrealistiskt. Det var första gången vi var med om något sådant! De gick inte ens att räkna hur många gånger man blev fotad den kvällen. Likadant fortsatte det under och efter Hysterica och folk var galna efter dem också. Helt awesome!

Lite livebilder från Frantic Amber-giget.


Lite livebilder från Hysterica-giget.
Bild med tjejerna i Hysterica och Frantic Amber!

Ställets bokare var vid det här laget ganska full och var väldigt glad spelningem. Så glad att vår kära Sergey fick stå emellan och vakta så bokaren inte skulle göra något olämpligt. Sergey tog verkligen hand om oss!


Lite autografer...


Förbandet Scythe's Blow med flera ville ha bilder med oss.


Mer autografer och bilder...
Efter giget så var vi jättehungriga och många ställen hade stängt. Som tur var så hittade vi ett dygnet-runt öppet McDonalds och då kände man minsann igen sig. Allt där var precis likadant som hemma. Därför förökte vi undvika McDonalds resten av turnén! ;-)

Metal Valkyries Tour - dag 1


Frantic Amber och Jocke Wallgren som följer med som vår livetrummis.

Äntligen var dagen här då vi skulle åker på turné i Ryssland med Hysterica! Vi möttes upp på flygplatsen då vi samlat oss i olika bilar. Packningen var så minimalistiskt som den bara kunde då utrustningen skulle med. Vi hade bara två extra väskor med oss utöver handbagagen, instrumenten och merch:en. Flera av oss hade dock glömt att växla pengar till rubel så vi fick se till att göra det på plats på arlanda. Där fick vi lära oss att en rubel var en fjärdedelskrona. Helt plötsligt så kände man sig rik. Efter lite shopping på taxfreen var dags för avfärd.


Mycket rubel blir det!


Sandra shoppar...


På väg mot Ryssland!

Många hade varnat oss för att vara så försiktiga så möjligt med vad vi sa när vi kom till Ryssland med våra instrument då det är jättesvårt att få ett annat visum än turistvisum och att man på turistvisumen inte får spela i landet. Ursäkter som "we are only going to jam with some friends" och berättelser om spelning på några vänners bröllop haglade på flygresan till Ryssland. Vi blev till och med varnade på Arlanda när de såg våra instrument att de var väldigt hårda i Ryssland och att vi riskerade att bara bli hemskickade. Men när vi kom fram så var det inga problem alls. Vi bara gick förbi tullen med instrumenten brevid de uniformsklädda personalen som inte rörde en min. Vi gjorde vårt bästa för att dölja vår förvåning.


Frantic Amber och Hysterica på flygplatsen i Moskva.


Vår tourguide Sergey stod och väntade på oss vid flygplatsen lät inte heller förvånad, det verkar som att hela grejen var lite överspelad. Sergey visade oss tillsammans med chaffören Igor m.fl, det som kommer vara turnébussen här i Ryssland.Den fick snabbt smeknamnet "Gula faran", dock skulle det senare ändras till ett mer passande namn...


Det blev en del packning ändå...


Frantic Amber, Hysterica och vårt ryska tourcrew!


Vår tourguide Sergey Vasilyev!

Nu skulle vi dock åka till kaluga för att festa och äta middag, lite som en kick off för turnén. Resan till Kaluga som egentligen skulle tagit två timmar tog nu fem timmar istället på grund av trafikstockning av olyckor som gjorde köer i flera mil. Och vi som var trötta och hungriga som faan... De flesta av oss hade bara ätit frukost. En nämnvärd sak är att vi hörde sirener från poliser hela tiden. Bosse (Hystericas manager) sa senare " Jag har aldrig sett så mycket snutar i något annat land." Det var verkligen sirener hela vägen till Kaluga. Och ingen musik hade vi heller för de enda skivorna chaffören Igor hade var Hip Hop. :-P Räddningen blev min dator då jag tagit med både filmer och musik, och det fanns en anläggning med både ljud och bild. Trötta som vi var så valde vi att först se en film, det fick bli filmen Devil som visade sig vara ganska bra.


Vi fick också se bilder på oss i en lokal Kaluga-tidning som hade skrivit om festivalen vi skulle spela på den 7:e mars, Железные Девы 2011 även kallad Zheleznye Devy fest. Riktigt coolt!
Lokal tidning/magazin i Kaluga


Samma kväll fick vi också vårt första besök i en rysk affär. Det fick bli på en bilmack som varken hade korv eller något annat i matigare väg. Det enda som fanns var chips, godis och sprit i alla dess former. Bland annat så hittade vi en färdigblandad energidricka med sprit kallad "Red Devil". Den passade väl till filmen och matchade även bra till Sandras hår.


Elva på kvällen kom vi fram till restaurangen som vi skulle ätit middag vid klockan sex. Det var becksvart ute och snödrivor till knäna.Vargen var också verkligen in på knuten då vi faktiskt såg ett par kika ut genom skogsskuggorna. Vår bokare Mihail välkommnade oss och berättade hur vi skulle göra med grejerna och de närmaste dagarnas schema.


När vi kom fram till Kaluga skulle vi först göra en snabbsväng till hotellet som låg ganska nära för att lämna alla grejer. Vi hann dock bara precis dit innan bilen fastade i snön och alla fick gå ur bilen. Hotellet var kändes lite som ett vandrarhem från 60-talet. Hårda sängar och roliga lakan var bara förnamnet. Men vi var bara glada över att få vara där så det var kul! Vi lämnade grejerna i våra rum och gjorde oss snabbt klara för att åka iväg till middagen.
Som jag tidigare nämnde så hade bussen fastnat i snön och inte så lite heller, fem-sex grabbar fick till slut stå och putta på bilen (ryssarna insisterade på att tjejerna inte hjälpte till...) men till slut så gick det. Dock så var vägen inte vad den skulle varit så resan blev en utmaning i att hålla i sig i sätet. Ingen gick säker då det guppade så in i helvete och Chaffören Igor fick göra kraftiga svängar med handbromsen för att inte hamna i fler snödrivor. Nämnde jag att hastigheten vi höll kanske inte var den mest optimerade förr vädret? Haha, vilket äventyr det var!

Som tur var så hade våra bokare pratat med köket om trafikläget så de hade väntat hela kvällen på att servera middag åt oss och nu när vi var framme så tog de emot oss med öppna armar trots att klockan var närmare midnatt. Väl där så var allt uppdukat i fin anda. I kontrast till hotellet så kändes maten påkostad och jättegod, och tillsammans med det blev det mycket vodka och mousserande vin för att fira turnéns början.
Förrätten!
Vissa fick jättegod kyckling med potatis..


Mycket vodka blev det!


Andra fick jättegoda dumplings!
Vi festade till mitt i natten ungefär då vi fick åka hem i omgångar i en liten bil då bussen var ställd i stan. Dock så fick den sista truppen, där jag själv såklart ingick, gå biten hem då bilen som skulle skjutsa oss antingen gått sönder eller fastnat så hårt i en snödriva att de givit upp att försöka få loss den mitt i natten.

Hemma från Rysslandsturnén!

Igår kom vi hem trötta och slitna från Ryssland. Sex dagar av åkande i minibuss, gig och festande brukar göra sånt med en. Det är skönt att vara hemma igen men faktum är att vi redan längtar tillbaka! Det var verkligen grymt att vara med om och jag kommer berätta så mycket jag kan av det på bloggen.


Här är vi på Arlanda!


Vi tar farväl av Hysterica


Våra familjer som hämtar upp oss <3

Moskva

Dagens spelning är på Iron Valkyries Fest i Moskva.


Kaluga

Idag spelar vi på Festivalen i Kaluga här är reklamen.
International Fest Tula StormDagens spelning är i Tula på International Fest Tula Storm.
RyazanTurnen börjar idag på Hollywood Club i staden Ryazan.
Flygresa till MoskvaIdag flyger vi tillsammans med Hysterica till Moskva för att påbörja rysslands turnen.Moskva är Rysslands huvudstad och största stad, belägen vid Moskvafloden i den centrala delen av europeiska Ryssland. Det är även Europas folkrikaste stad med 10,6 miljoner invånare.


Big Four till Ullevi 3 JuliBIG4 TILL ULLEVI!
Ja, det är sant - Metallica gör sin enda konsert i norra Europa i sommar i Sverige! Detta dessutom tillsammans med Slayer, Megadeth och Anthrax - The Big 4 kommer till Ullevi! Söndagen 3 Juli


Nysläppt rysk Special Edition av vår EP!

Vi har släppt en special edition med jewel case av vår EP i Ryssland (ligger annars i papperskonvolut). Har fått bilder på den precis. Finns bara i 100 ex så man får väl vara glad om man får tag på ett ex själv... ;-) De ändrade lite på min design, gjorde texten på baksidan större bland annat. Förstår inte varför men här är bilderna iaf!


Några ryska vänner med EP:n!

Hemma från GöteborgEfter en helg med spelningar, party och rep är det skönt att vara hemma i Stockholm igen. Repet var iofs i Stockholm då vi åkte direkt till replokalen igår efter resan hem. Man får inte förlora reptid nu när Ryssland närmar sig! På fredag smäller det!

Har annars mycket att göra nu inför giget imorgon på Kolingsborg, Stockholm och Ryssland men ska göra mitt bästa att få upp något på bloggen. :-)

RSS 2.0