Min sammanfattning av 2010


Jag skulle kunna sammanfatta 2010 som året som vände upp och ner på allting. Eller snarare vände det rätt. Från att ha spelat i och drivit Vision i sex år så tog jag steget till att köra Frantic Amber fullt ut.

Det var också i år som jag började blogga och sedan dess har jag rört mig från rockspot (www.rockspot.se/mary) till att hittat hem på blogg.se (maryraven.blogg.se).

2010 blev även det år som en av mina absoluta favoritsångare, Ronnie James Dio, dog. Jag kan forfarande inte förstå det. Att mannen som förmodligen förändrade större delen av hårdrocksvärldens sätt att sjunga har gått i graven har jag svårt att acceptera. Dock så hoppas jag förstås att han nu får vila i frid.

Detta och mer kommer jag berätta om nedan, så om ni känner för en lite längre läsning än vanligt så sätt er bekvämt. :-)

Banden

Detta år har verkligen gått i Frantic Ambers namn för min del. I januari lade jag efter mycket om och men Vision på is. Och sedan dess och ett år framåt har det varit ett redigt slit med att bygga Frantic Amber från nästan ingenting till det vi är idag med inspelade låtar, full sättning och livegig.

Här är lite bilder från min tid i Vision.

Vision genom åren...

Frantic Amber startades 2008 som projekt men det var när jag la Vision på hyllan som Frantic Amber på allvar skulle börja ta de stapplande stegen till att bli ett band. Vid den tiddpunkten var det bara jag och sångerskan kvar i bandet. Vi behövde alltså då hitta leadgitarrist, basist och trummis. Det visade sig att de stegen som skulle tas för att projektet skulle bli ett fullfjädrat band inte alls visade sig bli speciellt stapplande, då mycket i banden har gått i rekordfart i bandväg för min del. Det tog verkligen inte lång tid att hitta medlemmar. Efter mindre än två månader hade vi en full sättning av tjejer som var redo att spela metal.


En av de första bilderna på Frantic Amber

En månad senare tog vi de första bandbilderna och den 22:a maj hade vi vårt första gig på Ekenstock Festivalen i Haninge tillsammans med bl.a. FKÜ, Bibleblack, Tyranex och Sterbaus. Strax efter bar det iväg till Sweden Rock Festival för att spela på Alarmscenen på lördagen. Tyvärr fick jag missa KISS på stadion som var samma dag men tack och lov kunde jag se dem i Malmö dagen efter.


Sweden Rock-giget Foto: Rasmus Lindgren / Festivalphoto.net

Snart började vi investera i ny utrustning vartefter vi började spela in våra låtar (några av dem som redan låg uppe spelades om och såklart de nya). Det visade sig ta rätt mycket tid att micka upp rätt, få rätt ljud osv och med vanligt förekommande citat från min sida som: "Tjejer, jag har hittat ett nytt gitarrljud här, så vi skulle behöva spela om..." är jag glad att alla i bandet stod ut med mig! :-)Första versionen av "Wrath of Judgement" gjorde vi dock klar först så vi kunde spela videon vi hade planerat. En nyinspelad låt är bättre än ingen låt tänkte vi, och en nyinspelad låt med video är ännu bättre. Den låten hamnade sedan på en Close-up-skiva och i skrivande stund har den 45.000 visningar på Youtube.

En rolig anekdot från videoinspelningen är när strob-ljus-klippen skulle filmas så sket vi tyvärr i 30 sek-regeln för strob. Vi tänkte "va fan är det för skit, vi kör på". Haha, ingen av oss trodde att det var speciellt farligt men flera av oss hade verkligen problem med både balanssinne och huvudvärk 2-3 dagar efter inspelningen. Och tre av fem av oss spydde också flera gånger om dagen utan annan anledning under dem dagarna. Vi tänkte "antingen har vi fått någon konstig magsjuka simultant eller så är det strob:en..."


Bilder från videoinspelningenLagom efter vi släppt videon så tog vi nya bilder och strax efter det så gigade vi i lilla Sävsjö med banden Hysterica, Gormathon och De Van. Racet med fyra band + ett förband avslutades med att alla band kom på scen på den sista Hysterica-låten och sjöng med, plus efterföljande efterfest förstås till klockan sju på morgonen, haha!

På väg till Sävsjö...


Frantic Amber on the roadVårt gig på kulturhuset i  Sävsjö. Foto: Joakim Bergquist, Patrick Forsgren

Under hösten började vår demo ta form och i december släppte vi de fem nyinspelade låtarna på myspace och jag har fixat designen på skivan så den är klar för tryck i januari. Nedan är designen på demon och en av de nyinspelade låtarna (The Awakening) i lyssningbart format.Hitta fler artister som Frantic Amber Myspace Music


Årets sista gig gjordes också i musiktävlingen Metal Tryouts på Kolingsborg i Stockholm. Vi gick roligt nog vidare i tävlingen och ska nu spela på finalen som kommer vara på RoQ vid odenplan den 29:e januari!


Giget på kolingsborg. Foto: Emelie Lager

Bloggen
Det var i mars jag startade min första blogg på Rockspot (www.rockspot.se/mary) men då jag inte var nöjd med vare sig funktionaliteten eller designen där bytte jag snabbt till blogg.se, då under namnet Raven (raven.webblogg.se).

då började jag blogga en del men tröttnade faktiskt efter en stund och lät dessvärre bloggen vara medan en massa andra roliga saker hände i min tillvaro. I juli började jag faktiskt sakna bloggen och återupptog den, och det var också då jag slog ihop mina bloggnamn till Mary Raven (maryraven.blogg.se). Från att bloggen bara handlade om mitt liv och det jag gjorde så utökades den med tiden till att även innehålla tips inom mina intressen musik, film, spel och TV-serier.Rockspot-bloggen som blev....Men för att vidare summera 2010 vill jag presentera....

Fem av de bästa skivorna, filmerna och spelen i år (enligt mig):

Skivor
Watain - Lawless Darkness, Iron Maiden - , The Crown - Doomsday King, Nevermore - Obidian Conspirasy, Masterplan - Time To Be KingBästa konserterna som jag sett i år:

Watain (Klubben/Stockholm), The Crown (Summer Breeze, Tyskland), Hypocrisy (Summer Breeze, Tyskland), Slayer (Sonisphere/Stockholm), Kiss (Malmö Stadion)


Biofilmer
Alice in Wonderland, Inception, Saw 3D, Harry Potter 6, Narnia - Kung Caspian och skeppet gryningenSpel
Fallout 3: New Vegas, Assassin's Creed: Brotherhood, Alan Wake, Heavy Rain, Star Wars: The Force Unleashed II


Årets upptäckt: Be'LakorHitta fler artister som Be'lakor Myspace Music

 

Father of the Sign \m/

Något som verkligen påverkade inte bara mig, utan en hel metal-värld i år var förstås att Dio lämnade alla trollkarlar och drakar kvar på jorden medan han själv for till himmelen... eller helvetet. Och påtal om himmelen eller helvetet såg jag Heaven and Hell på SRF 2009 (med förskräckligt ljud, men Dio var fantastisk som alltid) och hade verkligen sett fram emot deras framträdande på Sonisphere. Men han rycktes ju som sagt ifrån oss alla på tok för tidigt. Att Jorn Lande gjorde låten "Song for Ronnie James" på en hel skiva med Dio covers hade faktiskt väldigt lite med både Dios sjukdom och att han sen gick bort att göra. Ändå blev det den mest passande och träffsäkra hyllning jag sett på väldigt länge


Jorn Lande "Song for Ronnie James"Gott nytt år på er!!

Mellandagsrea

Har gått två rundor nu i mellandagsrean och har fått riktigt hålla i plånboken så det inte shoppingen dragit iväg, hehe! Första rundan var på Mediamarkt där jag hittade mig en liten bärbar dator med 20% rabatt! Det fick bli en Acer-dator med 13.3" skärm, 4 GB DDR3 RAM, Intel i3 processor och 320 GB:s hårdisk för 6400 kr. Det tycker jag var bra pris! Anledningen till att jag vil ha en liten bärbar dator är för att jag vill att den ska vara lätt att ta med, den ska inte ersätta min fina två-skärmiga fasta arbetsdator. ;-)

Sen i tisdags så tog jag en snabb titt i skoaffärer, alltid grymt bra priser i mellandagsrean på skor! Hittade ett par jättefina partyskor för 199 kr på DinSko, klart nyårsmaterial! Var förvånad själv att jag kunde hålla mig och inte gå ut med hela butiken efteråt men det är inte alltid det finns 37-38 storlekarna kvar. De storlekarna brukar ju ta slut först.. Själv har jag 37,5 så båda kan funka som tur är. Ibland funkar ingen å andra sidan, bra att det finns sulor då!
Dessa partyskor kommer definitivt att användas på nyår!


Fina lilla bebisdatorn!


Mediamarkt hade 20% på allt så det fick bli den nya Family Guy-filmen också...


Vad händer på nyår då?

Det verkar bli Rocks nyårsfest i år för mig och Marcus. Om vi då hinner köpa förköpsbiljett vill säga för man lär ju inte kunna dyka upp vid tolvslaget och räkna med att komma in. Rocks kommer då ha båda våningarna öppna (istället för bara källaren) och öppet till ända till fem, asnice!

Någon annan som ska dit? :-)Mys hos Lina

Lina är en god vän som jag träffade när jag fick för mig att pröva kampsporten Ninjutsu för några år sedan. Vi hade bara känt varann i några veckor men bestämde oss ändå för att flytta ihop då hon hade ett rum över i sitt hus och vi hade så roligt ihop. Det höll tyvärr bara i ett halvår men vi har varit goda vänner ändå sen dess. Jag var över hos henne på pyjamasparty en kväll för att hennes karl jobbar i Norge tillfälligt. Vi lagade mat (läs Lina lagade, då hon är experten), drack finöl och pratade till sent på natten. Supermysigt!


Äckelhundens utmaning

Blev utmanad för ett tag sedan av Lola Döds... Dags att göra något åt saken nu då! Jag ska ge tre svar på sex olika frågor och därefter skicka utmaningen till tre andra bloggare!

3 TV-program jag kollar på:

- Trueblood (en av mina absoluta favoritserier)

- Supernatural (blir bara bättre och bättre och nu är jag helt fast!)

- Family Guy (inte mycket blir roligare än såhär)

3 saker jag gjort idag:

- Jobbat

- Repat

- Bloggat

3 saker jag längtar efter:

- Sommaren (läs festivaler...)

- Giga med bandet

- Nästa säsong med Trueblood

3 saker på min önskelista:

- Ny bloggdesign (snart så!)

- En liten bärbar dator (12"-13")

- Ny bloggkamera

3 saker att hata:

- Idioter

- Gå upp för tidigt på morgonen

- Kokta morötter

3 måsten för en hårdrockare:

- Att älska hårdrock och metal

- Lyssna på fler instrument än bara sång när man lyssnar på musik

- Gilla svarta kläder

Och pinnen går vidare till:

Kreem
Nophobia
Seance
Degradead och Soreption på Debaser

Tog en sväng förbi Debaser för ett tag sedan när Degradead skulle spela. Det var länge sedan jag såg dem men kommer aldrig glömma det första intryck jag fick när jag såg dem på Swedish Metal Expo för tre år sedan. De var skitbra redan då och nu när jag fick en plats på listan av deras manager som är en vän till mig så ville jag gärna se dem igen.

När jag skulle dem igen så blev jag inte besviken. Degradead var grymt bra, dem leverar verkligen live! Skitbra energi från, jäkligt bra ljud och bra scenvana. Trots att det inte direkt är någon scenrekvisita så var det en show.

Som om det inte var nog med EN grym liveupplevelse den kvällen så upptäckte jag också ett nytt band som var jäkligt bra som spelade precis innan Degradead. Soreption var namnet och de kom från Sundsvall. Progressiv och teknisk döds körde dem. Jäkligt nice!

Som förband till dessa två band var ett band som kom inte mindre ifrån än från Island (!?!). De var kul att se också faktiskt, Skálmöld hette dem. De spelade någon form av folkmetal med skön stämmning. Ett plus får de får att dem sjöng på isländska! Synd att jag inte fick någon bra film på dem.

Trion skulle sedan upp till Sundsvall för att spela där dagen efter. Hade gärna åkt dit och sett kraftpaketet igen!

Så var julen slut...Efter mycket julmat, Kalle Anka, julklappar och ett par korta dagar av ledighet så nu är man tillbaka i full rulle igen. Det är vid sådana här tillfällen då man önskade önskade att man gick i skolan och hade JULLOV. Semestern på ynka 5veckor ska ju räcka till både band, resor och festivaler, så den som spar han har eller vad man brukar säga.

Vad hände i jul då? Min jul kan sammanfattas med att jag hann med:
* fem julbord (varav tre på jobbet)
* ett adventfirande (hann inte med alla... repar ju söndagar!)
* inhandlande av 10 julklappar
* fick 6 julklappar (bland annat en ny 2 TB:s hårdisk, biljett till Slayer & Megadeth nästa år och en drös med biobiljetter)
* fixande av ny design på Nophobias blogg, som tack för att hon filmade på våran förra spelningKvar att göra innan året är slut en massa saker, bland annat:

* fixande med min nya bloggdesign (känns skönt att börja det nya året med något fräscht!)
* shoppande på mellanddagsrea
* en massa biobesök med nära och kära
* uppdatera bloggen med blogginläggshögen som blivit på grund av julstressen... (och svara på alla era kommentarer jag inte hunnit med..)


och inte minst:
* letande av mönster till klänningen jag ska ha på mig på grammis!

Så det är mycket att se fram emot! :-)


Önskar er alla ett riktigt gott nytt år!
Första julklappenFick denna precis som en överaskning av en kollega och vän... Tänk vad jag velat ha denna men inte vågat köpa! Jag älskar ju serien Trueblood och har länge tittat på dessa men dragit mig så för att köpa för att inte bli besviken. Tror inte den kan stå i kylen tills i sommar när säsong 4 börjar, men man kan ju börja värma upp med att se om säsong 1 så man hålla sig till sommar. Fan vad jag längtar tills dess!

4 Octave Wonders Part 2 - Geoff TateEn av mina absoluta favoriter när det kommer till vokalister är Geoff Tate, sångare i Queensryche.
Han föddes i Tyskland 1959 men han och familjen flyttade snart till Tacoma, Washington.

Han startade sin karriär i bandet "Myth" där han sjöng och spelade keyboard. 1981 började han i bandet
"The Mob" som senare döptes om till Queensryche. När Geoff anslöt sig till bandet hade de redan en demo klar
med undantag för text till låten "The Lady Wore Black". Geoff skrev texten och resultatet blev en av deras bästa
låtar någonsin.

1983 släppte de sin egenproducerade EP "Queensryche".
Queensryche gick sedan från klarhet till klarhet med albumen "The Warning" och "Rage For Order".

Bandet nådde sin kulmen med mästerverket "Operation: Mindcrime".
De grymma albumen "Empire" och "Promised Land" följde men i mitt tycke dog bandet när gitarristen
Chris DeGarmo hoppade av efter "Promised Land".

Från progressiv, fantasifull metal kör de numera rätt tråkig amerikansk rock/hårdrock. Tyvärr var DeGarmo det
låtskrivande geniet i bandet och trots många försök har de aldrig lyckats ens komma i närheten av det.

Trivia: Chris DeGarmo försörjer sig för tillfället som inrikespilot i USA.
Vad fan! Man blir ju sur! Killen jazzar runt i ett flygplan med låtskrivartalang från gudarna innanför pannbenet...

"The Mission" från "Operation: Mindcrime".
Titelspåret från "Promised Land".Queensryche ångar dock på med blandad framgång och släppte sitt senaste (tema)album "American Soldier" 2009.
Inget album jag plockar fram när jag får gäster. Det får bli min snälla version av recensionen av den plattan.

Vid sidan om Queensryche släppte Geoff ett soloalbum 2002 som inte heller det orsakade några indexförändringar
på börsen. Geoff har angett influenser som Rob Halford och Bruce Dickinson. Han gjorde sin skådespelardebut i
filmen "House of Eternity" och ska skriva musiken till filmen "Fallen Moon". Han har fyra döttrar och frun Susan är
också manager för bandet. Geoff är en stor vin-entusiast och spelar saxofon. Han blev handplockad av Jimmy Bain
och Vivian Campbell (Dio) till projektet Hear 'n Aid där storheter som Halford, Yngwie, George Lynch och
Eric Bloom också medverkade.Vi avslutar med en av Geoff's bästa sångprestationer to date enligt mig - "Someone Else?" från albumet
"Promised Land". Grymt mycket känsla i det här mästerverket!http://www.geofftate.com/

http://www.queensryche.com/There's something in the waterI de djupa skogarna är två tonåringar på vandring, dagen blir till kväll och där i det strålande månskenet upptäcker de en pool. Utan att veta det har de funnit ett dolt statligt projekt "Operation Razorteeth". Vattnet i poolen lockar till dopp de tar av sig kläderna och dyker i poolen...


På semester paradiset Club Elysium yta verkar allt lugnt. Men ett par badgästers makabra död får dykninginstruktören Anne och hennes pojkvän att undersöka ett sjunket vrak utanför den karibiska kusten, där gör de en fasansfull upptäckt i vraket har pirayor muteras och fått vingar...

En gigantisk spricka öppnar sig på botten i victoria sjön i Arizona, mängder av förhistoriska pirayor tar sig ut, doften av människa lockar de att sätta kursen mot stranden där den årliga spring break festen äger rum...


Saw 3DSå har man äntligen sett Saw 3D. Fattar inte varför det tog sådan tid eftersom jag älskar dem filmerna. Kanske var man rädd att bli besviken, kanske var det kul att vänta för att få kontrasten mot julbestyren... Nu är den sedd på stora duken i alla fall, och faktiskt var det ganska skönt att slippa de skrikande fjortisarna som är på alla skräckfilmspremiärer.

Det är alltid lite läskigt att se uppföljare, speciellt när uppföljaren är en 6:a. Men Saw 3D gör en inte besviken utan fortsätter att bjuda på överaskningar i äkta Saw-anda. Ingen av uppföljarna kan ju mäta sig med ettan, men Saw 3D The Final Chapter är klart sevärd. 3D-effekterna ger filmen dessutom en extra nivå, och det märks att de filmar på med speciella kameravinklingar när de vet att en film ska vara i 3D. Det gör klart filmen extra snygg och effektfull. Så har ni inte sett den på bio än så skynda er att se den! ;-)


Lite biomat...


Jag med de snygga 3D-glasögonen...


Film - ExistenzHär är en film som är ett måste för er alla gamers där ute och även för er som gillar Sci Fi.

I framtiden har Allegra Geller uppfunnit the ultimata spelet, där gränsen mellan fantasi och verklighet suddats ut. eXistenZ kopplar upp sig inuti i din kropp och dina allra hemligaste önskningar och fruktan styr spelet...


4 Octave Wonders Part 1 - Eric Adams

Röster som spänner över fyra oktaver växer inte på träd och de få som sysslar med metal tänkte jag här
ge lite extra uppmärksamhet genom en ny kategori på min blogg - 4 octave wonders.

Sång är vad som ger musiken själ, dynamik och dimension och även om jag älskar growl så älskar jag ren
sång med skolade röster minst lika mycket. Båda har sin charm och båda passar i sina respektive genres,
vad man föredrar för dagen beror mer på sinnesstämning än något annat. Jag kommer beskriva några av
mina absoluta vokala favoriter i denna serie. Tyvärr känner jag inte till någon kvinna inom metal som klarar
dessa fyra oktaver så det kommer bli idel killar i denna serie inlägg och först ut är Eric Adams.The man with the leather lungs. Eric Adams har en röst som spänner från G1 till C6 och han får ofta användning
av hela det registret som frontman för metallvikingarna Manowar. Med texter som "Woman, be my slave...
That's your reason to live..." samlar dem inte ihop några grova poäng hos mig, även om de gjort en bunt
grymma låtar genom åren.

Men nu var det inte Manowar som var under luppen utan Eric Adams. Eric spelar gitarr och keyboard och ska
vara en utmärkt pilbågsskytt! På DVD’n "Wild Life and Wild Times" ska man kunna få se prov på det.
Han har även skrivit musiken till denna DVD. Som ung brukade han gå på alla Deep Purple-spelningar han kunde,
eftersom han älskade Ian Gillans röst. Ian var också hans stora inspiration till att själv börja sjunga och det har
han ju lyckats rätt bra med! Han skapade sitt första band, "Meet the Kids" som 11-åring (!). De har två låtar
(uder bandnamnet "The Kids") med på ett album som heter "class of ’66".

Eric är på den här inspelningen endast 12 år gammal! Det roliga börjar 30 sek in på videon:Trots att han vigt sitt liv åt asagudarna och metallen så har han hunnit med att sjunga in mycket annat också.
"Nessum Dorma" känner alla Manowar-fans till och den sjöng han in som en hyllning till deras italienska fans."Nessum Dorma" finns med på albumet "Warriors of the World" och där hittar vi också låten "An American Trilogy"
som innehåller lite amerikanska klassiker.Under turnén 2007 spelade han in "The Phantom Of The Opera" med Maria Breon från HolyHell och denna
inspelning finns på HolyHell’s album "Apocalypse".Han har även sjungit "Where Eagles Fly" med Sarah Brightman.På "Magic Circle Festival DVD" Sjunger han den Bulgariska nationalsången.Bjällerklang, arior och fantomer i all ära men vi avslutar ändå där Eric gör sig bäst, stort och majestätiskt
bland kungar, svärd, blixtar och åska - "The Crown And The Ring":En av mina favoritlåtar med Manowar: Master Of The Windhttp://www.facebook.com/pages/Eric-Adams/17222722150

http://www.manowar.com/

Musikvideo-tips

Våran (FA:s) förra basist Mikaelas band Asylium har släppt en ny video. För er som också gillar den hårdare skolan, se nedan.


Mickan till vänster :-)www.myspace.com/asylium
www.asylium.net

Årets hårdrocksnomineringar till Grammis är klara!


Dessa band har nominerats i kategorin "Bästa hårdrock" vid Grammis-galan:

GHOST - OPUS EPONYMOUS
KHOMA - A FINAL STORM
PASCAL - ORKANEN NÄRMAR SIG
SABATON - COAT OF ARMS
WATAIN - LAWLESS DARKNESS

Grammis-2011 är 17 januari i Stockholm och jag ska dit! Fan vad kul det ska bli! Jag håller på Watain! Vilka håller ni på?Läs min liverecension av deras senaste gig i Stockholm här
.

Black Sabbath 1986- 1995 Tony Martin
Ozzy och Dio eran i Black Sabbath känner de flesta till. Black Sabbath perioden med Tony Martin 1986-1995 är inte lika känd. Tony Martin föddes 19 april 1957 i Birminghamn, England och är en multi instrumentalist men är mest känd för sin sång. Året är 1986 och Black Sabbath har precis spelat in albumet "Eternal Idol" men sångaren Ray Gillen (Badlands) lämnar Black Sabbath för Blue Murder. Black Sabbath draftar Tony Martin som får lägga sången på nytt.( Nov 2010 har "Eternal Idol" släppts i en 2 disc delux version där en cd innehåller Ray Gillens sång på låtarna) till albumet görs en musikvideo på låten "The Shining"

Skivbolaget var inte nöjda med "Eternal Idol"s försäljnings siffror och Black Sabbath fick sparken från Vertigo records. Black Sabbath tog en timeout, Tony Iommi fick tänka om och han bestämde sig för att han själv skulle producera nästa album. Han hyrde in sig i en billig studio i södra England och anställde trumlegendaren Cozy Powell. Lyriken på albumet kom att kretsa runt det ockulta. Ett nytt skivkontrakt skrevs med det mindre skivbolaget I.R.S. Records som bekostade en musikvideo för låtklassikern Headless Cross.1990 års album "TYR" behandlade den Nordiska Mytologin på omslaget avtecknas delar av den kända runstenen "Rökstenen" som finns emellan Ödeshög och Mjölby.1991 bestämde sig Black Sabbaths Dio era att återförena sig Ronnie James Dio, Tony Iommi, Geezer Butler och Vinnie Appice. De släppte albumet "Dehumanizer"1992 som blev Black Sabbaths bäst säljande album på flera år,
1993 efter interna bråk lämnade Ronnie James Dio och Vinnie Appice Black Sabbath. Tony Iommi och Geezer Butler tog in Tony Martin igen och spelade in albumet "Cross Purposes"1994 en konsert video filmades på Hammersmith Apollo, England. Inför 1995 års "Forbidden" hoppar Geezer Butler av. "Forbidden" blir det sista albumet Black Sabbath spelar in till dags dato.Fotnot: Mästerverket "Headless Cross" är out of print men går att finna för den seriöse skivsamlaren på t.e.x. tradera, Ebay det gäller även "Tyr", "Cross Purposes" och "Forbidden".


Soilwork på Klubben

Det brukar inte ta en vecka för mig att lägga upp konsertinlägg, men med mycket att göra så blir det så ibland. Men nu är i alla fall inlägget klart!

Kallt och halt som fan så vandrade man till Klubben. Precis ovanför så ska en massa människor på Anastasia. Tänk bara om man kunde varit på två ställen! Hur som helst, det gick ingen nöd på Soilwork i alla fall då det verkade vara nästintill fullt inne på Klubben. Till skillnad från utan för så var det varm och trångt därinne och det var flera förband som hade åkt ända från USA för att spela förband till Soilwork, kommer inte ihåg vad alla hette men bland annat var ett av dem All That Remains.


Jag var där med bandet och med Sandras kille Jonas

Något som var lite kul var att de flesta band körde med triggning på baskaggen och hade helt olika ljud på den. Så från ett band till ett annat bytte samma kagge ljud från ett mörkt mullrande baskaggeljud till en ljusare "klick"-ljud som hörs lättare genom ljudbilden. (En trigger-mikronfon är alltså en midi-mikrofon som fångar vibrationen, och sedan kan man lägga på sitt eget ljud med antingen en dator eller en triggermodul med inbyggda ljud. Ganska vanligt att man använder det live nuförtiden, speciellt inom snabbare metal.)

När Soilwork började så visade de alla, både publiken och de andra banden, vart skåpet skulle stå. Fullt ös redan på första låten, bra ljud (bra nivåer och stor ljudbild) och publiken var med med armarna i luften från första tonen. Det lät faktiskt inte som att Soilwork hade triggat sin baskagge, men det vore konstigt om de inte hade gjort det då alla band innan hade gjort det. I sådana fall behöver man ju micka uppp bastrumman med två mikronfoner, men vad vet jag, det kanske de hade gjort?


Från första låten...


Bra knep att linda sladden runt armen om man inte har stativ!

Jag tror faktiskt inte jag någonsin har sett Soilwork i Stockholm... Det var en trevlig upplevelse! Här är låtlåtlistan för kvällen:

Late For The Kill, Early For The Slaughter
Night Comes Clean
As We Speak
The Flameout
Nerve
The Crestfallen
Let This River Flow
Two Lives Worth Of Reckoning
Bastard Chain
Stabbing The Drama
ENCORE: Follow The Hollow

Nedan finns lite videos för de som inte var där.


Scendekoren!


Historien bakom Lucia

Idag är det Lucia och dags för mysmorgon med goda lussekatter. Flera städer och skolor har röstat fram sin lucia som idag går tåg iklädd ljuskrona. Få känner kanske till hela historien bakom Lucia. Den svenska traditionen har sitt ursprung i både hedniska seder (Lussi) och kristen historia (Sankta Lucia). Enligt folktron var det en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då.Lucianatten var årets längsta natt under den sista tiden som den julianska kalendern gällde i Sverige och Finland (fram till 1753). Då ansåg man att övernaturliga makter var ute och härjade och att det därför var bäst att hålla sig vaken. Årets längsta natt var detsamma som midvinter och fungerade som motsvarighet till midsommaren.

I folktron levde dock 13 december kvar som årets längsta natt (lussinatt), då man skulle hålla sig inomhus, stanna uppe och vaka, kanske (om man var ung) gå sång- och tiggarrundor i de kringliggande gårdarna, och då ljus och mörker hade en särskild betydelse. Traditionen med en ljusbringande kvinnogestalt kan ha sitt ursprung i den hedniska ljusgudinnan, Lussi.Lussi


Lussinatta inträffade den 13 december och det var då som Lussi, en kvinnovarelse med onda egenskaper likt en kvinnlig demon eller häxa, kom ridande genom luften med sina följeslagare som kallades för lussiferda. Detta kan ha varit ett eko av myten om Oskoreia som återfinns i norra, västra och centrala Europa. Under tiden mellan lussinatta och julen trodde man att troll och onda andar var särskilt aktiva utomhus. Det var synnerligen farligt att vara ute under själva lussinatta. Barn som hade begått illdåd behövde akta sig extra noga, då Lussi kunde komma ner för skorstenen och röva bort dem. Och om vissa av julens förberedelser inte blev klara, kunde Lussi straffa gården i fråga.Sankta Lucia


Lucia är en av de få högtider i de skandinaviska protestantiska länderna som kan kopplas till ett helgon: Sankta Lucia, skyddshelgonet för Syrakusa och som dog på 300-talet.

Den unga kristna jungfrun Lucia led martyrdöden och som dog efter att ha blivit stucken av ett svärd i halsen. Hon avbildas i den kristna konsten med ett svärd eller en dolk och ett sår i halsen. Hon kan också hålla två ögon på ett fat, vilken åsyftar legenden att hon före sin död rev ut sina ögon och sände dem till sin trolovade.

Det röda sidenband som Lucia numera har om midjan sägs symbolisera Lucias helgondöd och traditionen med Lucior med ljus i håret, ska för många symbolisera glorian runt Lucias huvud men ska också ha inspirerats av en berättelse där det sägs att Lucia bar ner mat till fångarna i mörka fängelsehålorna men även att sprida ljus i en tid av mörker eftesom det var årets mörkaste natt.

På Sicilien, där helgonet Sankta Lucia föddes, firas en luciatradition där barnen lämnar över mat till helgonet samt till en ”flygande åsna” som hjälper Lucia att ge presenter. Om barnen råkar se henne kommer hon enligt sägnen att kasta aska i deras ögon, så att de blir tillfälligt blinda.


Själv tycker jag all Lucia-firandet skulle vara mer kännas mer trovärdigt (och inte minst coolare!) om helgonet/ljusgudinnan porträtterades såhär istället för den klassiska. Här är Mikela Åkesson, (FA:s förra basist) på scen med sitt black metal-band Asylium dock inte tänkt som Lucia, mest jag som tyckte bilden var passande...

Film - Fire In The Sky5 nov 1975 i Sitgreaves National Forest, Arizonia, USA. Åker Travis Wilton och 6 arbetskamrater hem från ett dagsverke i skogen. De kör ner i en tät skog där en oidentifierad farkost svävar över en glänta. Travis går ut från bilen mot farkosten då  slår en blå blixt ut från farkosten rakt på Travis som slungas iväg. Hans arbetskamrater får panik och rivstartar bilen och åker iväg, de lämnar Travis åt sitt öde.


Ett snöigt StockholmHar haft jättemycket att göra denna vecka, inte minst för att demon snart ska ut och måste iväg till tryckning. Ovanpå det är det många som ska kopior på en gång vilket innebär en hel del hemmatryckande. Några konsterter har det blivit, dels Soilwork i helgen som jag fortfarande inte bloggat om, men också Degradead m fl. i torsdags. Hade inte möljlighet att gå på thrashfest i onsdags då jobbets julbord kom i vägen.

Annars här i Stockholm är det riktigt kallt, snön har kommit för att stanna. Nu ser det ut såhär där jag bor, vilket dock är en gammal bild tagen av en god vän till mig (Jove Leksell), men man ser ändå.

DeathDeath grundades av Chuck Schuldiner 1983 i Orlando, Florida, U.S.A. under orginalnamnet Mantas 1984 följde ett namnbyte till Death. Death anses som en av pionjärerna inom death metal, efter flera demo kassetter som blev ett hett byte på tape trading scenen skrevs ett kontrakt med Combat Records. 1987 kom debuten "Scream Bloody Gore" som anses som det första sanna death metal albumet. Chuck Schuldiner skrev alla låtar och spelade all gitarr och bas på albumet.Omslaget målades av Ed Repka.I november 1988 kom det klassiska andra albumet "Leprosy" som röstades fram av den tyska tidningen Rock Hard som det viktigaste death metal albumet genom alla tider. 1990 släpptes det tredje albumet "Spiritual Healing" kvällen innan den stundande europa turnen ställde Chuck Schuldiner in turnen p.g.a. att han tyckte att den var för dåligt organiserad. Detta bekom inte de andra medlemmarna i bandet de åkte på europa turne iallafall och tog upp roddare på scen för sång och gitarr. Detta väckte Chuck Schuldiner vrede och han stämde de andra bandmedlemmarna och kom hädanefter endast att arbeta med inhyrda musiker.1991 års album "Human" markerade en drastisk ändring av den musikaliska inriktningen, borta var de gore baserade texterna som ersattes med texter som var mer introspektiva och meningsfulla, Musiken var mer progressiv, teknisk och komplex. Death första musikvideo spelades in för låten "Lack of comprehension"

Inför 1993 års "Invidual Though Patterns" hyrdes King Diamonds Andy La Roque och Gene Hoglan (Dark Angel) in, musiken blev ännu mer progressiv och komplex än på föregångaren. En musikvideo till "The Philosopher" spelades in. Samma koncept följdes på mästerverket "Symbolic"1995 och fulländades på den avslutande "Sound of Perseverance" 1998.


All - girl band of the week MISDEMEANORMisdemeanor bildades tidigt 90 tal i Stockholm av Jenny Lindahl och systrarna Möllberg efter provat ett antal sångerskor raggade de upp Veronica Olofsson på krogen 1994. Bandets chaufför Sara Fredriksson tyckte att det skulle låta bättre med två gitarrister och föreslog sig själv. Nu när bandet var fulltagligt fästes ep:n "Five Wheel Drive" i Rancho De Luna studio, kalifornien där b.l.a.sångerskan Vera Olofsson gör en duett med John Garcia (Kyuss). 2002 släpptes debuten på Alex Hellids (Entombed) bolag.Med låttitlar som Beer Hunter, It´s So Big och Let Me Know till den sistnämda spelades det in en musikvideo.2004 var det dags för det andra albumet "High Crimes And Misdemeanor" bandet nötte vägarna runt om i europa b.l.a. som förband till Fu Manchu, Entombed och Hellacopters.


Hjälp med språköversättning

Någon av mina kära läsare som är duktig på språk? Vill gärna veta vad programledaren i nedanstående klipp säger och på vilket språk.


Judas Priest "The Epitaph Tour" AvskedsturneÄr i ett chock tillstånd ett av mina absoluta favoritband gör en storslagen avskeds turne "The Epitaph Tour"det blir sista gången världen får se metal gudarna på scen. Sista spelningen på Svensk mark blir Sweden Rock Festival 2011. SRF i all ära men ska inte vi fans få kräva en sista inomhus turne och ett sista album?


Judas Priest - Love Bites

Lamb of God1990 startade gitarristen Mark Morton, Trumfantomen Chris Adler och bassisten John Campbell bandet "Burn The Priest" i Richmond, Virginia U.S.A. Sångaren Randy Blythe och Chris Adlers bror Willie rekryterades och debuten kom 1997. Efter att bandet bannats från en del konsert lokaler p.g.a. av namnet bytte de namn till Lamb of God.2000 var det dags för album nummer två "New American Gospel" men det var vid album nummer tre "As Palaces Burns" det började röra på sig albumet röstades fram som 2003 års album både i Revolver och Metal Hammer.Med "Ashes of the Wake" 2004 började det ta fart ordentligt med spelningar på Ozzfest och Sound of the Underground. I och med "Sacrament" 2006 exploderade bandet i U.S.A. med en åttonde placering på billboard och en grammy nominering samt ett framträdande på Conan O Brians talkshow.2006 var det dags för Lamb of God att beträda den kungliga huvudstaden  som första band i turne´paketet "Unholy Alliance" med C.O.B., In Flames och Slayer. På ett fullsatt hovet minns jag hur Lamb of God fullständigt krossade allt! man kände sig fullständigt överkörd efteråt, lite synd för de andra banden som gjorde ok ifrån sig också men detta var Lamb of Gods kväll.

Mary had a little lamb....


Jag rekommenderar varmt de två Lamb of God dvd:na "killadelphia" och "Walk With Me In Hell" fullspäckade med musik och live videos samt dokumentärer som inte väjer för någonting vi får se turnelivets framsida och baksida. Som t.e.x. hur bandet funderar på att avbryta sin förbands turne i europa för att publiken inte verkar uppskatta Lamb of God tills de tar en kylslagen finlands färja över till finland och till bandets överaskning är publik responsen enorm och på den följande spelningen på hovet upprepas samma succe.2009 är det dags för "Wrath" som har en ännu hårdare och råare ljudbild än sin förgångare. Albumet går in som nummer två på billboard.In Focus Randy RhoadsRandy Rhoads föddes i dag 6 dec för 54 år sedan i Santa Monica, U.S.A. Randys båda föräldrar var musiklärare hans mor ägde och drev en musikskola i norra hollywood. Randy började spela gitarr vid 6 års ålder, under hans uppväxt drogs hans musikaliska intresse till hårdrocken och den klassiska musiken. När han var 16 år bildade han bandet Quiet Riot. Bandet fick skivkontrakt i japan och släppte två album där.Ozzy Osbourne hade fått sparken från Black Sabbath och bedrev dagarna med att ta droger i ett hotelrum i hollywood. Black Sabbaths manager Don Ardens dotter Sharon ville bryta sig loss och frågade sin far ifall hon fick bli Ozzys manager eftersom Don inte hade nått förtroende för Ozzy fick hon bli det.  Sharon satte igång och forma ett band kring Ozzy och Randy Rhoads togs inför en audition. Efter en mycket kort audition fick en förvånad Randy jobbet han hade knappt hunnit spela upp sin musikaliska arsenal.Bandet åkte till England för att spela in debut albumet "Blizzard of Ozz" Randy fick fria händer av Ozzy och Bob Daisley att göra vad han ville gitarr mässigt så Randys neo klassiska spelstil kom till sin fulla rätt på albumet."Blizzard of Ozz" blev en succe speciellt i U.S.A. amerikanerna fullkomligen älskade albumet och det sålde 4 x platina i U.S.A. Albumet innehöll odödliga låtar som Crazy Train, Mr Crowley och I Don´t Know.Bandet begav sig åter igen till England för att spela in uppföljaren "Diary of a Madman"1981 som innehåller fullkomligt lysande gitarrspel och låtarrangemang av Randy Roads, b.l.a. Over the Mountain, Flying High Again och ödesmättade Diary of a Madman. Under Diary of a Madman turnen 1982 lyckades busschauffören övertala en flygrädd Randy Roads att följa med på en flygtur i ett litet flygplan. För att skrämma de andra bandmedlemmarna som sov i turnebussen flög planet på extra låg höjd men piloten tappade greppet över planet som krashade, Randy Rhoads dog omedelbart endast 25 år gammal.'
Ikväll blir det...Hade inte tänkt att gå men det blev spontaninköp då Mio inte kunde gå... Kul som fan!


Film - Dead SilenceI Ravens Fair går en lokal spökhistoria om buktalerskan Mary Shaw som på 1940 talet sägs ha kidnappat en pojke som skrek att hon var en bluff. Stadens invånare lynchade Mary Shaw och skar ut hennes tunga.De begravde Mary Shaw tillsammans med hennes buktalar dockor.

Nyligen har Ravens Fair plågats av mystiska dödsfall....

Dead Silence

Demolåtarna nu uppe på myspace!


Nu är demolåtarna uppe tillsammans med den nya myspace-designen. Enjoy!

www.myspace.com/franticamber
www.franticamber.com

All- Girl Band of the Week Drain SthDrain Sth bildades i Stockholm 1993 ur spillrorna från banden Aphrodite och Rag Doll. Tillsammans bestämde de sig för att göra en storsatsning på bandet alla bandmedlemmarna sa upp sig från sina arbeten för att kunna lägga all kraft på bandet. Till slut gav deras satsning frukt de skrev på ett skivkontrakt med MVG och 1996 släpptes debut albumet "Horror Wrestling"

Debuten skapade intresse kring bandet och singlarna spelades på amerikansk radio. De turnerade med Ozzfest över hela U.S.A.och gjorde en amerika turne med Type O Negative. Juni 1999 var det dags för uppföljaren "Freaks of Nature" och  Dec 1999 stod Drain Sth på Globens scen som förband till Black Sabbath.Behemoth-tavlorna har kommit!

Äntligen har tavlorna kommit som vi beställt! Vi har letat länge efter fina tavlor att ha på väggarna och inte blev vi missnöjda när vi hittade dessa signerade skönheter på Behemoth hemsida. Dels då vi båda älskar deras musik men också deras design. Marcus har också länge letat efter just den röda tavlan som LP utan framgång, gissa om han blev glad då han hittade den som tavla! Den är nämligen en av de snyggaste bilder i världen enligt honom. (Den andra är Heaven and Hells omslag till plattan "The Devil You Know", vilken vi har som LP i ram som ska också ska hängas på väggen.) Min favorit är nog ändå den 'svartvita', dels då jag älskar den enkla designen i svartvitt men också för det är så läckert med svarta fåglar... Vad tror ni annars Raven kommer ifrån? ;-)

Vi vet inte än vart de ska hänga då vi snart kommer få fullt upp med att inreda nedervåningen då vi ska ta hjälp av hantverkare att renovera där nere. Eftersom det är en etagelägenhet så tänkte vi att vi kunde renovera övervåningen innan vi flyttade in så kunde vi bo där och renovera nedervåningen medan vi bodde där. Men ingen av oss har haft tid eller energi över till att fixa speciellt mycket med det. Vi har mest lyckats slå ner en vägg och riva tapeter så det ser ännu förjävligare ut... Så nu är det verkligen dags att hyra in några som kan gå in med hårdhandskarna så vi kan koncentrera oss på det roliga sen med att inreda!

Vilken gillar ni bäst? :-)

RSS 2.0