Svarthandeln av konsertbiljetter



Har nu suttit och läst in mig på SVT Uppdrag gransknings avslöjande (del 2 av 4) om att Live Nations anställa säljer biljetter på svarta börsen.

Det har länge varit ett problem inom konsertmarknaden att biljetter säljs svart, nu finns det till och med flera företag som specialiserar sig på handeln. Företagen anställer personal som bara står i kö och köper biljetter till stora konserter för att sedan sälja dem dyrt via internet. Det har gjort att biljetter till stora konserter idag tar slut på mindre än en timme för att en stor andel av dessa biljetter 10 min senare säljs vidare svart.

Nu har det dock kommit fram att vissa av Live Nations egna anställda inte är bättre, utan själva köper upp biljetter för att sälja dem dyrt på andrahandsmarknaden för att tjäna pengar. Det måste jag säga är höjden av falskhet och visar på hur korrupt biljettförsäljningsbranschen är. Det har diskuterats flera lösningar på detta problem, ofta av Live Nation och Ticnet själva.

Några av de lösningar som diskuterats är:


1. HÖGRE BILJETTPRISER ÖVERLAG

Ticnet påstår att biljettpriserna är för låga och att det är därför som andrahandsmarknaden florerar så. Det kan jag säga är bullshit. Jag tror att många människor har en gräns under 600 kr för en biljett. Nu kostar vissa biljetter iofs 800 kr ibland för riktigt stora band/artister. Vid 1000 kr tycker jag själv verkligen gränsen för ordinarie pris för en biljett.

2. KONSERTBILJETTER SKA SÄLJAS GENOM AUKTION

På grund av ovan nämnda anledningen finns förslaget att konstertbiljetterna ska auktioneras ut. Fördelen är att det blir ett större spann mellan dyraste och billigaste biljetten, så eventuellt kan fler ha råd med de billigaste biljettterna samt att de extra pengarna faktiskt går till artisterna och arrangören, vilket de inte gör när de säljs på andrahandsmarknaden. Nackdelen är förstås att biljetterna kan skena iväg hur mycket som helst alternativt att konserten inte går runt. Förmodligen kommer de se till att biljetterna har ett grundpris som ser till att de klarar budgeten, med andra ord kommer biljetterna bara bli dyrare och det kommer inte finnas något tak på hur dyra biljetterna kan bli. Detta kommer bidra till att färre och färre människor kommer ha råd att gå på konserter och se sina favoritband.

3. TICNET STARTAR SIN EGEN ANDRAHANDSFÖRSÄLJNING AV BILJETTER

Fördelen med att köpa sin biljett där skulle vara att Ticnet står som garant för att biljetten är äkta och säkerheten den samma som för förstahandsbiljetter säger Ticnet. Dock så säger dem inte hur andrahandsbiljetterna skulle prissättas och hur mycket dem själva skulle ta för att sälja biljetten. Det återstår att se hur bra den lösningen är anser jag.

4. ANTALET BILJETTER VARJE PERSON FÅR KÖPA BEGRÄNSAS
Detta är ju redan gjort och frågan är hur mycket man kan och borde begränsa antalet biljetter. Idagsläget är väl 8 stycken biljetter standard men vid stora konserter och populära artister är en gräns 2 stycken biljetter inte omöjligt. Och detta orsakar i sig också att biljettpriserna på andrahandsmarknaden går upp så det är lite av ett moment 22.

5. LAGSTIFTNING MOT SVARTHANDELN
Den femte lösningen som diskuterats är ren lagstiftning mot svarthandel av biljetter. Detta går förstås att utforma på olika sätt. T.ex. så kanske bara arrangören och auktoriserade försäljare få ha möjlighet att sälja biljetter, då kommer ju Ticnets eventuella andrahandsförsäljning av biljetter bli aktuell. Fördelen med det är att man kan stoppa bolag som köper upp en massa biljetter för att sedan direkt sälja dem till mycket högre pris. Dem företagen tycker jag själv är det största problemet, även om jag inte tycker att det är sjysst av vare sig privata människor eller anställda på Live Nation att heller sälja biljetter svart till hutlösa priser.

Som ni säkert räknat ut så är jag mest för det senare förslaget. Jag anser att vanligt folk ska ha råd att gå på konserter och se sina favoritband/artister. Något behöver göras för att inte vissa människor och företag ska sko sig på andra bara för att dem kan. Det borde vara olagligt att driva en verksamhet som grundar sin inkomst på svarthandel överhuvudtaget, oavsett om det rör biljetter eller inte. Nu när det är valtider - kan något parti ta upp denna fråga?

Källor:
Aftonbladet
SvD

Kommentera gärna och berätta vad ni själva tycker. Kanske har ni fler förslag på hur detta kan lösas?

Kommentarer
Postat av: Grimgoth

Läste om detta också och tänkte ta up pdet i bloggen nu får vi se för detta var bra ;)



Lösningen är enkel på detta problem faktiskt, lagstifta eller liknande som dom har i Finland (Norge,Danmark?) eller vart det nu var, att när du köper biljeter ovasett hur många måste du uppge namn och personnummer på/för alla biljetter, vid konserten så uppvisas biljett + leg, problemet är löst. ALLA biljetterna är nu peronliga per person.

Sen vet jag inte hur man kan ge tillbaka en redan köpt biljett eller liknande om man skulle få förhinder men är säker på att det finns en bra lösning för detta.



Visst är allt så mycket enklare nu?? :D

2010-09-15 @ 12:59:45
URL: http://grimgoth.blogg.se/
Postat av: Grimgoth

Tack, det tycker så klart jag med, och det kanske blir ännu mer av annat i och med detta.



Politiker? Nja, tror inte det, alla är så korrupta i den branchen verkar det som och visst har vi mycket att lära av andra länders politik, tror du att "Hårdrockspartiet" har ngn framgång så ska du absolut slå dig in i branchen ;)

2010-09-15 @ 13:07:35
URL: http://grimgoth.blogg.se/
Postat av: Kim

Intressant och bra skrivet! Danmark, Norge och Belgien har redan infört lagstiftning mot att sälja biljetter vidare till ett högre pris än vad som står på biljetten. I Danmark kan förbudet kringgås bara om det finns ett avtal med arrangören. Dessutom kan den som köpt en biljett till svartpris kräva tillbaka mellanskillnaden mellan biljettpris och svartpris. Bara den risken har effektivt satt stopp för den i företag organiserade svarthandeln.

Ansvarig för konsumentfrågor i regeringen, Nyamko Sabuni, har sagt att hon kan tänka sig att se över ev. lagförslag i Sverige.

2010-09-15 @ 13:14:00
Postat av: Grimgoth

sv:

Bra fråga, vet inte hur dom drar gränsen där men är det en girle t-shirt ser iaf inte jag några problem i att välja en sådan?!



Och vad är det för fel på tjejer och monsterstrucks nu då? ;)

2010-09-15 @ 13:34:29
URL: http://grimgoth.blogg.se/
Postat av: darja

tjo!

Spanade in bandet du spelar i, Vision, tänkte bara säga att ni gör ett grymt bra jobb! :) gillar verkligen soundet. hehe ^^

2010-09-15 @ 14:14:47
URL: http://assonfire.blogg.se/
Postat av: Grimgoth

Intervjun med Frantic Amber är ute nu på bloggen!

Tack igen!

2010-09-15 @ 20:42:03
URL: http://grimgoth.blogg.se/
Postat av: Grimgoth

sv:

Nemas Problemas!

2010-09-15 @ 22:44:18
URL: http://grimgoth.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0