Historien bakom Lucia

Idag är det Lucia och dags för mysmorgon med goda lussekatter. Flera städer och skolor har röstat fram sin lucia som idag går tåg iklädd ljuskrona. Få känner kanske till hela historien bakom Lucia. Den svenska traditionen har sitt ursprung i både hedniska seder (Lussi) och kristen historia (Sankta Lucia). Enligt folktron var det en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då.



Lucianatten var årets längsta natt under den sista tiden som den julianska kalendern gällde i Sverige och Finland (fram till 1753). Då ansåg man att övernaturliga makter var ute och härjade och att det därför var bäst att hålla sig vaken. Årets längsta natt var detsamma som midvinter och fungerade som motsvarighet till midsommaren.

I folktron levde dock 13 december kvar som årets längsta natt (lussinatt), då man skulle hålla sig inomhus, stanna uppe och vaka, kanske (om man var ung) gå sång- och tiggarrundor i de kringliggande gårdarna, och då ljus och mörker hade en särskild betydelse. Traditionen med en ljusbringande kvinnogestalt kan ha sitt ursprung i den hedniska ljusgudinnan, Lussi.



Lussi


Lussinatta inträffade den 13 december och det var då som Lussi, en kvinnovarelse med onda egenskaper likt en kvinnlig demon eller häxa, kom ridande genom luften med sina följeslagare som kallades för lussiferda. Detta kan ha varit ett eko av myten om Oskoreia som återfinns i norra, västra och centrala Europa. Under tiden mellan lussinatta och julen trodde man att troll och onda andar var särskilt aktiva utomhus. Det var synnerligen farligt att vara ute under själva lussinatta. Barn som hade begått illdåd behövde akta sig extra noga, då Lussi kunde komma ner för skorstenen och röva bort dem. Och om vissa av julens förberedelser inte blev klara, kunde Lussi straffa gården i fråga.



Sankta Lucia


Lucia är en av de få högtider i de skandinaviska protestantiska länderna som kan kopplas till ett helgon: Sankta Lucia, skyddshelgonet för Syrakusa och som dog på 300-talet.

Den unga kristna jungfrun Lucia led martyrdöden och som dog efter att ha blivit stucken av ett svärd i halsen. Hon avbildas i den kristna konsten med ett svärd eller en dolk och ett sår i halsen. Hon kan också hålla två ögon på ett fat, vilken åsyftar legenden att hon före sin död rev ut sina ögon och sände dem till sin trolovade.

Det röda sidenband som Lucia numera har om midjan sägs symbolisera Lucias helgondöd och traditionen med Lucior med ljus i håret, ska för många symbolisera glorian runt Lucias huvud men ska också ha inspirerats av en berättelse där det sägs att Lucia bar ner mat till fångarna i mörka fängelsehålorna men även att sprida ljus i en tid av mörker eftesom det var årets mörkaste natt.

På Sicilien, där helgonet Sankta Lucia föddes, firas en luciatradition där barnen lämnar över mat till helgonet samt till en ”flygande åsna” som hjälper Lucia att ge presenter. Om barnen råkar se henne kommer hon enligt sägnen att kasta aska i deras ögon, så att de blir tillfälligt blinda.


Själv tycker jag all Lucia-firandet skulle vara mer kännas mer trovärdigt (och inte minst coolare!) om helgonet/ljusgudinnan porträtterades såhär istället för den klassiska. Här är Mikela Åkesson, (FA:s förra basist) på scen med sitt black metal-band Asylium dock inte tänkt som Lucia, mest jag som tyckte bilden var passande...

Kommentarer
Postat av: Grimgoth

Mycket bra inlägg och att du berättar lite historik bakom, sådan glöms lätt bort!

2010-12-13 @ 10:40:26
URL: http://grimgoth.blogg.se/
Postat av: Fred

Dagens historielektion... Då vet man detta!

2010-12-13 @ 12:12:17
URL: http://woodsmanfred.blogspot.com/
Postat av: Annely

SV: Ohja, jag skulle inte klaga på att få bevittna dem ännu en gång! Riktigt bra live dessutom, jag njöt av varenda sekund! :)

2010-12-13 @ 16:34:27
URL: http://ereshkigal.webblogg.se/
Postat av: Maria Dolor

Hej! En fråga ang det här med hårfölängning. Din kompis som satte i dina lila slingor, vad tar hon för förläning av hela håret? Har hon ngn hemsida eller så kanske?

2010-12-13 @ 16:58:12
URL: http://thulesius.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0