Into the Abyss - Studioinspelning del 1

I december förra året så började inspelningen av vår andra EP! Dock så fick vi klartecken att spela in trummor själva (för Ralph var i USA). Självklart vi fick med en vissa riktlinjer som skulle följas vid inspelning - ala Hells Kitchen!

Vår producent Ralph Santolla bor i USA och kommer hit då och då, och då gäller det att göra så mycket som möjligt. I december kom han över en vecka innan jul för att spela in EP:n, framförallt skulle en låt bli klarinspelad, nämligen till en video!

Hur som helst, storyn börjar här...

Vägen till studion The Abyss i Dalarna var mörk och kall eftersom vi åkte på en fredagskväll mitt i vintern. Mio och Erik körde och bytte om vart annat. Det som skulle ta 4 timmar tog istället 6 timmar på grund av den snorhala vägunderlaget. Alla bilar körde som i slowmotion för att inte halka av vägen.
När vi väl kom dit så hade Tommy Tägtgren lyckats glömma vilken dag vi skulle komma. Vi pratat om både kvällen och morgonen och bytt flera gånger om så det var inte så konstigt. Och han var hyfsat rund efter att ha genomlevt Sabatonkryssningen som tydligen var grymt kul. Brorsan Peter ställde upp och öppnade studion och appendixet (kök, vardagsrum och sovrum) åt oss. Det var ganska kallt då huset inte var uppvärmt och väldigt mörkt då nästan alla proppar, utom själva studions proppar, hade gått! Men höll oss till elementen och lärde oss hitta till allt vi behövde i mörket med hjälp av våra mobiler. Vi upptäckte också att i dessa trakter gällde det att ha Telia som operatör, annars kunde man glömma att försöka ringa eller rooma på nätet!Vi slog oss ner och tog några öl när vi inväntade dagen D då inspelningen skulle börja. Vi gick runt eftersom det var första gången vi var där och kollade in alla klistermärken och skivor från band som spelat in där. När vi plockat ut några skivor i högen och slagit på ministereon så passade vi på att köra öl-versionen av spelet Fia med Knuff.
På morgonen på dagen D så åt vi frukost och sedan fick Mio och jag ge oss i väg till Ludvikas enda elektronikmarknad för att köpa en firewire-hårddisk. Den vi hade med oss fungerade nämligen inte. På den där lilla sträckan lyckades vi tappa bort oss två gånger, mest på grund av att jag inte kunde lära mig hennes MC-gps.. När det står "kör vänster om 50 m"... ska man förstår att den menar "kör vänster NU!!!!" *Suck* Stackars Erik och Sandra fick vänta på oss efter de riggat trumsetet eftersom Mio behövdes för bounca filer för klicket.


Äntligen så kunde vi komma igång, Mio bouncade wav-filer för fullt. De färdiggjorda klick-tracksen vi hade med oss var i mp3-format och kunde inte importeras in av någon anledning. Som tur var hade Mio med sig sin MacBook Pro!Erik gick in och började värma upp, eller faktiskt så han han redan gjort det hela morgonen... Han hade nog vid det här laget trummat på allt som gick och trumma på!

Tommy hjälpte oss komma igång med mickar, nivåer, ljud, spår m.m. Han var kanon med oss! Och Erik satte första låten perfekt vid första tagningen. Den hade aldrig låtit bättre eftersom trummljudet i Abyss är grymt! Vi stod med hakorna nere och bara tittade. Men enligt instruktion av Ralph så skulle vi spela in tre versioner av varje låt, en vanlig, en överspelad och en underspelad. Så Erik fick sätta till verket och spela in resten. Men på en dag satte Erik våra fyra låtar till EP:n (tre versioner av varje låt) + två bonuslåtar. Bra jobbat Erik!
Back in Stockholm! En vecka efter vi kommit hem från Abyss så kom Ralph till Sverige. Här hittade han en skylt han fastnade för, med tanke på att Micheal Schenker är hans husgud när det kommer till gitarrspel.Vi spelar in gitarrer och bas hemma hos mig där vi line:ar allting via en DI-box för att kunna reamp:a. Och eftersom Ralph inte lämnar mycket till slumpen så vi spelar vi in sången i Graves studio där riktigt bra kompressorer finns. Så nu spelade vi in första låtens vokal där! Om ni vill se mer backstage från studioarbetet så kan ni kolla in vår studiodiary nedan - gjord av Ralph Santolla han själv!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0